Is dit kunst?
In Groot Brittanië wordt een documantaire uitgezonden waarin een Chineese ‘kunstenaar’ het vlees van een doodgeboren baby op eet.

Het best bekeken tv programma in 2002 was hèt huwelijk, met 6,4 miljoen kijkers.
Opmerkelijk (of juist niet) is dat 4 van de 5 minst (= niet) bekeken programma’s van Veronica zijn.
Hier de top 100 van 2002, inclusief en exclusief sportprogramma’s.

Hier kun je stemmen voor de beste tv commercial van 2002.

Het televisiespotje van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, waarin autoverkopers worden neergezet als opdringerige, gladde types, wordt van de buis gehaald. Het ministerie is gezwicht voor de lobby van Rai en Bovag.
Jammer, want het klopte zo goed met de werkelijkheid.

Twee citaten uit de recensie van Ben Siemerink over Adam’s Family in de Zwolse Courant:

Het is van een werkelijk verpletterende saaiheid, het eerste inleidende uurtje Adams Family. ’t Rijdt wat verveeld rond in een grote limousine met televisie, hangt minstens zo verveeld voor de buis en kampt met allerhande huiselijk ongemak. Een pruik vliegt in de fik, dochterlief van 12 zeurt over een navelpiercing en pa Curr tiert dat hij heel goed weet hoe ‘a fucking kurkentrekker’ werkt.”

“Zo kibbelen Paay en Curry over het al dan niet inzetten van een sneeuwmachine bij een grote party. Genante vertoning, overigens, die party met veel dronken karaoke-gelal. Op die party liep trouwens ook iemand met een zwart balkje voor z’n ogen. Zouden ze dan toch misschien foute vrienden hebben, die keurige Curry’s?”

Nog een artikel over de bezuinigingen bij nieuwssites op internet.

Adam’s Family had gisteravond 900.000 kijkers. Niet echt uitzonderlijk voor primetime op zaterdagavond. Topspijkers had er ruim 2 miljoen, Glamourland 1,6 miljoen en Weekend Miljonairs 1,5 miljoen. Gezien alle promotie en commotie die er aan vooraf ging een tegenvaller dus, net zoals het programma zelf overigens. Een schijnvertoning was het: vooral doen alsof je erg veel geld hebt en alsof je niet weet dat er een camera op je gericht staat. Erg egocentrisch en nep dus.

Na Nu.nl en Planet Internet, zal ook RTL Nieuws gaan bezuinigen op de nieuwsvoorziening op hun internetsite omdat het te weinig oplevert.

Nu Big Brother-4 is afgelopen, wordt het BB-huis gesloopt.

De publiek omroep komt in januari met een geheel vernieuwde site. Hier staat de testversie.

De Duitse Tagesschau bestaat 50 jaar, maar is nog bijna precies hetzelfde als in het begin. Strak, degelijk, geen gesprek met een correspondent èn geen autocue. Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.

Lees het artikel in de Volkskrant.

En kijk hier naar een paar fragmenten.

Tijdschrift van het jaar 2002 is geworden: Psychologie Magazine.

Verkiezingen: in het Algemeen Dagblad een interview met de meiden van Lijst 0.

Gisteren in Neerlands Trots werd een Rembrandt Award uitgereikt aan Carlo Boszhard voor TV Man van het jaar. Hoe is het mogelijk dat uitgerekend hìj mannen als Paul de Leeuw en Jack Spijkerman achter zich laat. Mannen met veel meer talent, kwaliteit en jarenlange ervaring dan Carlo, die niets anders doet dat een aanwezig zijn in het chaotisch programma Life & Cooking of een mislukte imitatie van Willem Alexander neerzetten.

De verklaring: de prijs is in het leven geroepen door RTL4. En wie is de werkgever van Carlo Boszhard……?

Kom maar naar beneden en sla je slag….! Het 10 jaar geleden door Hans Kazan gepresenteerde oubollige spelletje Prijzenslag (en daarvoor door Fred Oster onder de naam FO-show) krijgt een nieuwe uitvoering. Vanaf 30 december presenteert Carlo Boszhard Cash & Carlo.

Ook Willibrord Frequin wordt een echte draaideurcrimineel.

Zie ook hier.

Na Marga van Praag nog een irritatiefactor bij de NOS verdwenen: het Sportjournaal van 22.15 op Nederland 3.Persbericht NOS: Het late Sportjournaal van de NOS is vanaf 6 januari te zien op Nederland 2. Nu is het programma nog elke werkdag rond 22.15 uur op Nederland 3 te zien. De uitzendtijden van het Sportjournaal veranderen ook. Op maandag en vrijdag is het programma voortaan rond 22.30 uur te zien, op dinsdag, woensdag en donderdag rond 22.45 uur. Het rechtstreeks bulletin geeft in tien minuten een overzicht van het laatste sportnieuws in binnen- en buitenland.

Een mooie site met het jaaroverzicht van de NOS.

Vanaf 26 december is het weer zover! De Top 2000 op Radio 2. Hier een gesprek met de muziekcoördinator van de zender.

Vloekmonitor?
De Bond tegen het Vloeken laat onderzoek doen naar vloeken op tv.

Hoge kijkcijfers, maar geen mens heeft gekeken. Hoe kan dat?

Tabloid van SBS6 is geflopt. Maar SBS6 zou SBS6 niet zijn als ze niet toch blijven proberen een eigen kloon van RTL Boulevard te krijgen. Via Villamedia he volgende bericht:

SBS wil het programma TV Privé laten herleven, met Wilma Nanninga van de Telegraaf-pagina Privé. Zij levert ook bijdragen aan De Stem van Nederland. Jaren geleden presenteerde Henk van der Meyden, Nanninga’s voorganger bij de papieren showpagina, het programma.

Wordt het toch nog gezellig…..

De Tweede Kamer lijkt een motie aan te gaan nemen voor een experiment met een reclamevrij jeugdblok (Z@ppelin) bij de publieke omroep. Maar volgens mij kijkt diezelfde jeugd, diezelfde dag toch ook naar FOX-Kids, TMF, Yorkiddin en Kindernet?

Eindelijk! Het is zo ver.

Dit bericht las ik op teletekst:

Marga van Praag stopt met de presentatie van het NOS Journaal. Ze gaat achtergrondverhalen maken waar het Journaal nu niet aan toekomt

Na 2 Vandaag en Nova is er nu ook een eigen website van Netwerk.

Speel het spel met de lijsttrekkers: de torentjesrace.

Het enige landelijke radioprogramma voor homoseksuelen in Nederland, “Het Roze Rijk”, dreigt te verdwijnen door bezuinigingen van de NPS.

Ook de Volkskrant kon niet achterblijven en heeft nu haar eigen weblog.

Ook in Apeldoorn levert de poster van de Dierenbescherming problemen op. In tegenstelling tot op de NS stations, worden de gewraakte posters wel opgehangen, maar wordt het beeld van Maria met het bebloed konijn afgeplakt.

De internet redacties van Planet Internet en Het Net worden samengevoegd. Daarbij zouden ook ontslagen vallen.

Nog een artikel over het zapgedrag van tv-kijkers. Opmerkelijk detail is dat veel zappers cq. kijkers van het NOS journaal van 20.00 uur, de eerste minuten missen.

De NS weigert een poster van de Dierenbescherming op de stations, met als reden: “We willen onze reizigers graag een prettige reis bezorgen en niet aanstootgevend zijn.”

Dachten ze bij de NS maar wat vaker na over hoe ze haar reizigers een prettige reis kunnen bezorgen.

Berichtgeving over bommeldingen (zoals onlangs bij IKEA en het ANP) kan paniek versterken en daders in de kaart kan spelen. Maar hoe gaat een journalist daar mee om? Lees het artikel in BN/De Stem.

Leuk initiatief: een lijsttrekkersdebat in het jeugdjournaal.

Vanaf 1 januari heeft radio 2 nu ook zijn eigen nachtprogrammering, de “Radio 2 Muzieknacht”. Het presentatieschema ziet er als volgt uit:

 • zondag op maaandag:
  1-3 Back to the Oldschool, Jeffrey Willems (AVRO)
  3-6 Rens Pols (AVRO)

 • maandag op dinsdag t/m donderdag op vrijdag:
  1-3 Harjo Thijs (NCRV)
  3-6 Edwin Diergaarde (TROS)

 • vrijdag op zaterdag
  1-3 Daan Hartgers (EO)
  3-6 Jan-Willem Roodbeen (EO)

 • zaterdag op zondag:
  1-3 For the Record, Mart Smeets (VARA)
  3-6 Stenders’ Popdossier, Rob Stenders (VARA)

Ook kerkelijk Nederland ontkomt niet aan de eeuwige strijd om de kijkcijfers.

Adam’s Family is gered…..? Vanaf 28 december is het te zien bij SBS6. Kennelijk is deze zender minder ‘koel en zakelijk’ dan RTL4 en BNN. Toch vraag ik me af wie er nu het meest zakelijk is, de familie Curry/Paay of de afgewezen zenders?

Ik zat er al op te wachten: wanneer zal SBS het succes van RTL4’s Idols gaan kopieren (zoals ze doen met alle successen van andere zendgemachtigden). Kan deze zender, behalve Hart van Nederland, niets zelf bedenken?

Waarom houden ze hem niet wat langer vast…….?

Weer een programma van de buis gehaald, vanwege te lage kijkcijfers. Ditmaal Keyl van de TROS.

De zap top tien. Een leuke top 10 van zapmomenten op de tv.

Vanf 14 december wijzigt Veronica haar weekend- en werkdagenprogrammering, in de hoop op betere kijcijfers. Er worden veel succesvolle programma’s uit het verleden afgestoft en opnieuw uitgezonden.