Radio top 5

Naast een overzicht van de best bekeken tv-programma’s is er ook één voor de best beluisterde radio-programma’s in 2003. De top 5:

 • 1. Coffee break (Sky Radio)
 • 2. Radio 1 journaal
 • 3. Cappucino (Radio 2)
 • 4. Spijkers met koppen (Radio 2)
 • 5. Gouden uren (Radio 2)
 • Z@ppelin is ‘commerciëler’ dan Nickelodeon

  Uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam naar de hoeveelheid reclame in oktober, november en december bij kinderprogramma’s blijkt dat Nickelodeon (Kindernet) minder reclame uitzendt dan Z@ppelin (van de publieke omroep), 3,9 tegen 4,3 procent van de totale zendtijd. Foxkids komt op 4,5 procent en ‘winnaar’ is Yorkiddin met 7,1 procent. Deze laatste zender presteert het zelfs om in de middaguren 12,9 procent van de zendtijd met reclame te vullen. (Bron Volkskrant)

  Wie kopieert wie?

  Hoe wordt de succesvolle Top2000 van Radio2 samengesteld? En hoe wordt stembusfraude bestreden? Lees het in dit artikel.
  Toch worden bepaalde, voornamelijk hardrock platen geweerd. Ron Stoeltie, muziekcoördinator van Radio 2: “De lijst is gemaakt voor onze doelgroep en die is gemiddeld 40 jaar oud. Onze muziekkeuze bestaat daarom grotendeels uit gouwe ouwen.” En over de Veronica Top 1000 allertijden zegt hij: “Daar moet ik een beetje om lachen. Het is toch bekend dat alles wat je nadoet nooit beter wordt dan het origineel? Probeer eens iets te bedenken dat niemand anders doet.”
  Stoeltie vergeet echter dat er al heel lang een Top 100 allertijden bestaat, samengesteld door luisteraars. Is de Top2000 dáár niet een kopie van?

  Kijkcijfers van dinsdag

 • Typisch 2003 1.427.000, In Holland staat een huis 1.259.000
 • Peter R. de Vries 1.339.000
 • Villa Felderhof 1.108.000
 • NOVA 929.000
 • Rob van Someren naar de vrijdagavond

  Veronica dj Rob van Someren, die zijn huidige plek moet afstaan aan Jeroen van Inkel, gaat op vrijdagavond van 19.00 tot 22.00 uur ‘Thank Rob it’s Friday’ maken. Van Someren: “De vrijdagavond wordt samen met de programma’s van Jeroen van Inkel en Ben Liebrand, een radioavond in de beste Veronica traditie. Thank Rob it’s Friday is straks de echte weekend starter, boordevol goede muziek, een tikkie rebels, spraakmakend en absoluut vermakelijk”
  Station Manager Uunco Cerfontaine: “De vrijdagavond is van oudsher altijd een speciale radioavond geweest bij Radio Veronica. Die sfeer willen we weer terugbrengen en Rob van Someren is bij uitstek de deejay die het vrijdagavondgevoel weer echt kan laten herleven op de radio”. (Bron Veronica)

  Het kapsel van MP JP

  Zoek in Google op raar kapsel en het eerste resultaat is: Balkenende.
  De actie van Walnoot.com is geslaagd om zoveel mogelijk links naar de biografie van MP JP te koppelen aan de woorden ‘raar kapsel’. Google zal deze link dan als ‘beste’ resultaat tonen. En terecht!

  KRO-voorzitter: desnoods naar NMa

  KRO-voorzitter Frans Slangen wil naar de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) stappen als, na het vrijkomen van de programmagegevens, de dagbladen met gratis bijlagen komen met die gegevens. Hij vindt dit ‘oneigenlijke concurrentie’.
  “Ik denk dat de programmabladen niet zomaar verdwijnen als de programmagegevens vrijgegeven worden. De bladen vormen één van de voornaamste instrumenten om de binding met de leden handen en voeten te geven. De discussie zal eerder zijn of de concurrentie die er ontstaat als de programmagegevens vrijkomen wel zuiver is. De Telegraaf en andere dagbladen zullen wellicht met gratis bijlagen komen en dan zullen wij vermoedelijk naar de NMA stappen met een bezwaar van ‘oneigenlijke concurrentie’. Want concurreren met een blad dat je gratis krijgt, dat kan niemand.”
  Slangen vergeet echter dat er nu ook al gratis dagbladen als Spits en Metro bestaan, naast de betaalde dagbladen. Zou dat dan ook verboden moeten worden?

  Daarnaast vindt hij (natuurlijk) niet dat de publieke omroep, via belastinggeld en STER-inkomsten, ‘oneigenlijk’ concurreert met de dagbladen.
  “Sommige dagdladen zijn ook bezig de politiek te beïnvloeden. Ze zijn boos over het feit dat wij met internet doorgaan, terwijl zij dat niet meer kunnen en ze vinden dat onze inkomsten uit de STER zouden moeten verdwijnen, want dat levert concurrentie met de kranten. “
  (Bron Mikrogids)

  Best en slechts bekeken programma’s van 2003

  De best bekeken programma’s van het afgelopen jaar (tot gisteren).

 • 1. Voetbal
 • 2. Idols
 • 3. Idols
 • 4. Voetbal
 • 5. Voetbal
 • 6. Songfestival
 • 7. Studio Sport
 • 8. Kopspijkers
 • 9. Darts
 • 10.Voetbal

  En de slechts bekeken programma’s. Ook enkele relativerende commentaren van programmamakers van deze categorie.

 • Gallyon van Vessem presenteert Actienieuws

  Gallyon van Vessem wordt de presentator van het SBS6 programma Actienieuws. Dit meldde Shownieuws. Actienieuws zal vanaf 5 januari de Stem van Nederland vervangen (zie eerder) en zal vooral gericht zijn op misdaad en veiligheid.
  Gallyon is geen onbekende bij SBS6. Bij de start van Hart van Nederland in 1995 presenteerde zij dit programma samen met Milika Peterzon. Na anderhalf jaar hield ze het voor gezien en ging zich meer bezig houden met haar marketingbureau. Ter gelegenheid van de 2000ste uitzending van de rubriek gaf ze samen met Peterzon een interview aan de Telegraaf.

  Kijkcijfers van maandag

 • Tien 1.575.000, Perfecte partner 1.414.000, RTL Boulevard 1.398.000
 • Tussen kunst en kitsch 1.562.000, Farce majeur 1.231.000
 • Spangen 1.183.000
 • 102 Dalmatians 987.000
 • Wouke van Scherrenburg gaat koken

  Op 1 januari stopt Wouke van Scherrenburg, na veertien jaar, als verslaggever van Den Haag Vandaag. “Het waren natuurlijk wel tropenjaren. Zeventig procent van de tijd heb ik doorgebracht met wachten totdat politici naar buiten kwamen. “
  Beroemd zijn de beelden waarin ze minister Hirsch Ballin van Justitie tot op het toilet achtervolgde. Pim Fortuyn werd gek van haar vasthoudendheid en viel naar haar uit met: “Ach, ga toch naar huis, koken!”. Scherrenburg: “Het is niet zo dat ze voor me wegduiken, integendeel. Met veel politici kan ik echt goed overweg.”
  Over de invloed van de media op de politiek: “De media hebben ongelooflijk veel invloed, dat is waar. Neem het vragenuurtje op dinsdag in de Kamer. Dan zie je Kamerleden met krantenknipsels zwaaien of verwijzen naar een tv-programma. Maar ze doen het zelf. Zolang zij achter de media aanhobbelen, geven ze de media macht.”

  Voor de echte liefhebber


  Nickelodeon komt op 31 december met een marathonuitzending van 24 uur waarin 52 afleveringen van Bassie en Adriaan te zien zijn. De afleveringen worden aan elkaar gepraat door Adriaan, die hiermee tevens afscheid neemt van zijn publiek. Hier het complete overzicht.

  Wat doet Daphne Dekkers op Noordzee FM?

  Na Patty Brard is nu ook Daphne Deckers te horen bij Noordzee FM. Zij gaat Gordon vervangen van 2 tot 9 januari. Vraag me af of dit een goede zet van de zender is, gezien de niet al te beste luistercijfers. Wie denken ze hier mee te bereiken?

  Fred Benavente over Farce majeur

  Uitspraak van Fred Benavente, één van de leden van Farce majeur n.a.v. de eenmalige terugkeer van het NCRV-programma vanavond: “Elke uitzending van ons heeft de NCRV leden gekost. Wij zeggen vaak tegen elkaar, de EO heeft zijn bestaan aan ons te danken.”

  Geen ondertiteling bij SBS6

  Op de Ergenissen-pagina van KRO-teletekst stond de volgende klacht.

  [ Op SBS6 werd zondag de Engelse reportage ‘Onthullingen van een lijkschouwer’ zonder ondertiteling uitgezonden. Dat programma duurde een uur. Had er dan niemand in de studio in de gaten dat het niet goed ging? ]

  Weer een bewijs van de goedkope en amateuristische werkwijze van SBS6? Opmerkelijk is wel dat 661.000 mensen naar het programma zijn blijven kijken.

  Big-brother huwelijk

  Eindelijk: na drie jaar is er dan toch nog een BB-huwelijk. Ruud en Annet gaan elkaar, volgens Mediawatchers, begin volgend jaar het ja-woord geven.

  Kijkcijfers van zondag

 • Jaaroverzicht Studio Sport 1.986.000, 1 Tegen 100 1.714.000
 • Kerst bij de Bauers (herhaling) 1.329.000, Op weg 1.311.000, Hoe schoon is jouw huis 1.217.000
 • Passenger 57 1.089.000
 • Archief van de vrienden van Amstel

  Mediafact is gestart met een archief van de vrienden van Amstel. Informatie en links over de winnaars van de Gouden Loeki.

  Kijkcijfers van zaterdag

 • Idols 2.407.000, Crime scene 1.665.000
 • Loveletters 1.553.000, Dit was het nieuws 1.460.000
 • Mannen met vaste lasten 1.421.000
 • John de Mol deed bod op RTL FM

  Talpa Radio, het bedrijf van John de Mol heeft een bod gedaan op de etherfrequentie van RTL FM. Dit zegt HMG-topman Fons van Westerloo in de Telegraaf: “Nee, we verkopen geen radiozender aan John de Mols privé-onderneming Talpa. Dat heeft hij wel geprobeerd: het antwoord was en is nee. Tenzij hij opeens krankzinnige bedragen gaat bieden.”
  HMG bezit na de frequentieverdeling twee radiozenders, RTL FM en Yorin FM. Van Westerloo hierover: “RTL FM begint nu langzaam uit de verf te komen, de luistercijfers beginnen te stijgen. De aandacht gaat nu naar Yorin FM. We zijn op zoek naar nieuw talent, maar dat is niet gemakkelijk, er zijn niet zo veel mensen beschikbaar.”

  In oktober van dit jaar werd bekend dat De Mol in 2002 (delen van) SBS heeft willen kopen, maar ook hier niet in slaagde.

  Kijkcijfers van vrijdag

 • Tv-show wint het ruim van een slecht scorende Pulse, 1.697.000 tegen 742.000
 • Baantjer 1.362.000, Tien 1.082.000
 • Familiediner 882.000
 • Slechte cijfers voor de finale van Eneco stralend op prime time, 390.000
 • Rob Out overleden: zijn legendarische toespraak

  Mister Veronica, Rob Out is gisteren op 64-jarige leeftijd aan een hartstilstand overleden. Rob Out stond aan de wieg van de toenmalige radiopiraat Radio Veronica. In de jaren zeventig leidde hij de strijd van de etherpiraat voor het voortbestaan als de Nederlandse regering de radiopiraten het zwijgen op wilde leggen. Out was ook betrokken bij het op poten zetten van Sky Radio, Radio 538, TMF en RTL Nederland.

  Luister hier naar het laatste deel van de legendarische, aangrijpende en emotionele toespraak die Rob Out hield in de laatste minuten van de zeezender Veronica.

  De geschiedenis van het publieke bestel (2)

  Deel 2: aanvallen op het bestel.

  De Televisie Radio Omroep Stichting (TROS) is de eerste omroep die gebruik maakt van het ‘overgangsbestel’ uit 1965, waardoor nieuwe omroepen toegelaten kunnen worden. De omroep is opgericht door voormalige REM-medewerkers en richt zich vooral op amusement. De TROS wordt in 1966 toegelaten als aspirant-omroep. Een jaar later heeft de omroep 150.000 leden en krijgt ze de C-status. In 1974 zijn er genoeg leden voor de A-status.
  In 1967 wordt gestart met televisie-reclame. Een onafhankelijke organisatie, de Stichting Ether Reclame (STER) moet er voor zorgen dat er geen bemoeienis van adverteerders met programma’s is.

  In 1969 treedt de Omroepwet in werking, waarin de veranderingen uit het ‘overgangsbestel’ zijn opgenomen. Ook worden NRU en NTS samengevoegd tot NOS (Nederlandse Omroep Stichting). De NOS gaat programma’s maken ‘die zich bij uitstek lenen voor een gezamenlijke aanpak of waarin stromingen aan bod komen die geen zendtijd hebben’.
  Een jaar later, 1970, meldt zich de volgende nieuweling: de Evangelische Omroep (EO). Via aspirant- en C-omroep wordt in 1984 de B-status behaald. En in 1975 gaat de inmiddels verboden zeezender Veronica op in het publieke bestel, als Veronica Omroep Organisatie (VOO). Deze omroep zal acht jaar later uitgroeien tot de grootste A-omroep met meer dan één miljoen leden.

  Ondertussen worden er wijzigingen van de Omroepwet voorbereid. Het facilitair bedrijf van de NOS wordt verzelfstandigd tot het Nederlands Omroepproduktie Bedrijf (NOB), het Commissariaat voor de Media wordt opgericht en de omroepen krijgen meer zeggenschap in het bestuur van de NOS, dat de Nederlandse Omroepprogramma Stichting gaat heten. Dit alles wordt vastgelegd in de Mediawet die op 1 januari 1988 ingaat.
  In dat zelfde jaar komt er een derde tv-zender bij, Nederland 3, bestemd voor de NOS en niet ledengebonden zendgemachtigden.

  In oktober 1989 krijgt Nederland de eerste echte commerciële zender: RTL Véronique. Een tweede commercieel initiatief, TV10 van Joop van den Ende, krijgt geen toestemming van het Commissariaat voor de Media om toegelaten te worden op de kabel. RTL Véronique wordt later omgedoopt tot RTL-4 en behaalt al gauw een marktaandeel van 25 procent en hoger, vooral nadat de ‘sterren’ van TV10 worden binnengehaald.
  Om de concurrentie met het populaire RTL-4 aan te gaan, worden de publieke omroepen in 1991 toegewezen aan een vast net. AVRO, KRO, NCRV op Nederland 1, TROS, EO en Veronica op Nederland 2 en NOS, VARA en VPRO op Nederland 3. Het aantal commerciële zenders neemt echter snel toe: in 1993 RTL5, in 1995 SBS6 en in 1999 Net5. Ook verlaat Veronica het publieke bestel, in 1995 en gaat samen met RTL4 en 5 de Holland Media Groep (HMG) vormen. En in 1998 komt het Veronica-programma BNN als omroep (Barts News Network) het publieke bestel versterken.

  Om de snelle ontwikkelingen bij te blijven wordt in 1995 de Mediawet aangepast. De omroepen krijgen een zendtijdvergunning voor telkens vijf jaar en ze moeten meewerken aan netprofilering: de zenderidentiteit moet de identiteit van de verschillende omroepverenigingen gaan overstijgen. Ook wordt de NOS gesplitst in de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) en de Nederlandse Programma Stichting (NPS). De eerste gaat zich bezig houden met nieuws, sport en evenementen en met bestuurlijke zaken van de publieke omroep. De NPS gaat zich richten op programma’s voor minderheden, jeugd en cultuur.
  In 1998 volgen een aantal organisatorische wijzigingen bij de NOS, waaruit ook de Raad van Bestuur van de NOS ontstaat, die de dagelijkse leiding van de publieke omroep heeft. Tegenwoordig heet dit orgaan de Publieke Omroep.
  En dit is zo ongeveer ook de huidige situatie van het bestel. Maar nieuwe wijzigingen zijn op komst. De publieke omroep staat behoorlijk onder druk, het marktaandeel daalt en het huidige systeem van omroepverenigingen met leden heeft zijn langste tijd gehad. De geschiedschrijving kan worden vervolgd.

  Kijkcijfers van donderdag

 • Memories 1.151.000, Praatjesmaker 1.085.000, Henny zoekt God 627.000
 • Doe een wens 917.000
 • Marco Borsato 739.000
 • National Lampoon’s Christmas 719.000
 • Patty’s Posse 583.000
 • De geschiedenis van het publieke bestel (1)

  Deel 1: het begin.

  De oorsprong van publieke bestel ligt in 1919. Dan verzorgt ir. Hanso Schotanus à Steringa Idzerda, eigenaar van de Nederlandse Radio Industrie (een fabrikant van radiotoestellen) een eerste radio-uitzending vanuit zijn huis. In 1923 wordt dit initiatief opgevolgd door de Hilversumsche Draadlooze Omroep (HDO), opgericht door de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (NSF). HDO verzorgt een ‘algemeen’ programma.
  Een jaar later, 1925, willen meer stromingen hun boodschap via de radio laten horen. Zo ontstaan de Nederlandsche Christelijke Radio Vereeniging (NCRV) voor de protestanten, de Katholieke Radio Omroep (KRO) voor de katholieken en de Vereeniging Arbeiders Radio Amateurs (VARA) voor de socialisten. En in 1926 laten ook de vrijzinnig protestanten via de Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep (VPRO) van zich horen. Elke omroep zendt slechts op één avond van de week uit.

  In 1927 wordt de HDO omgevormd tot de Algemene Nederlandsche Radio Omroep (ANRO) die een jaar later samengaat met de kort daarvoor opgerichtte Nederlandsche Omroep Vereeniging (NOV). Vanaf nu is de AVRO (Algemene Nederlandsche Radio Vereeniging) een feit. Twee jaar later gaat de overheid zich meer met de omroep bemoeien. Er komt een Zendtijdenbesluit, waarin wordt geregeld hoeveel uren iedere omroep mag gaan uitzenden, op de toen bestaande twee radio-zenders.

  De omroepvereningingen, met ieder een eigen radiogids, zijn erg populair en hebben al gauw meer dan 100.000 leden. De contributie wordt gebruikt om eigen radiostudio’s en reportagewagens te kopen. Rond 1960 is het ledental al gegroeid tot tegen de half miljoen per omroep.

  Na de Tweede Wereldoorlog richt de regering de Nederlandse Radio Unie (NRU) op. De minister wil dat de omroepen meer gaan samenwerken, en de NRU zal daarom alle facilitaire voorzieningen (studio’s, platen etc) gaan beheren.
  In 1951 gaat de eerste officiële Nederlandse televisie-uitzending de lucht in. De bestaande radio-omroepen hebben inmiddels een eigen tv-organisatie opgericht: de Nederlandse Televisie Stichting (NTS). De NTS moet zorgen voor samenwerking op het gebied van zendtijdverdeling, de coördinatie van programma’s en het gebruik van gebouwen en apparatuur. In 1956 krijgt de NTS via het Televiesiebesluit een eigen zendmachtiging om gezamenlijke programma te verzorgen.

  Er volgt een periode met veel aanvallen op de Hilversumse omroepen. Zo gaan er diverse zeezenders de lucht in, waaronder in 1960 Veronica. En in 1964 begint de Reclame-televisie Exploitatie Maatschappij (REM) vanaf een booreiland in de Noordzee met radio- en televisie-uitzendingen.

  Als antwoord op de concurrentie komt er in 1965 een derde publieke radio-zender bij: Hilversum 3. Ook komt er dat jaar een ‘overgangsbestel’. De verdeling van de zendtijd en het geld wordt nu gedaan op basis van het aantal leden. AVRO, KRO, NCRV en VARA worden A-omroep, de VPRO wordt C-omroep. Bovendien kunnen nu nieuwe organistaies tot het publieke bestel toetreden.
  (Bron Omroep.nl)

  Morgen deel 2: aanvallen op het bestel.

  Kijkcijfers van woensdag

  All you need heeft met een klein verschil gewonnen van World Idol. Dit programma viel dan ook behoorlijk tegen. Een erg lang intro met Jamai en een waardeloze jury die ondeling een competitie had wie de meest vervelende en humorloze opmerkingen kon maken.

 • De Bauers 2.576.000
 • All you need 1.877.000
 • World Idol 1.854.000
 • Wonderen bestaan 931.000
 • Kerst met Bauer en Weber 857.000
 • Idols herhaling 756.000
 • Sound of music 753.000
 • Jaaroverzicht Hart van NL slechts 407.000
 • De Band 149.000
 • De blauwe maandag, volop in beweging

  Leuk! Het clublied van de AVRO uit de jaren 80, ‘Volop in beweging’. Kijk opnieuw (ondanks de niet al te beste kwaliteit) naar Meta de Vries, Ad Visser, Hans Schiffers, Leonie Sazias, Robin Albers, Kas van Iersel, Myrna Goossen, Romeo A., Krijn Torringa en Hans van der Togt. (Via)

  Internetter reageert steeds vaker op tv-programma

  Uit een onderzoek blijkt dat de internetter in Nederland steeds interactiever wordt met televisie kijken. Een derde van alle ondervraagde internetters reageert wel eens op een televisieprogramma. Het programma Idols voert hierbij de boventoon (18%), gevolgd door belspelletjes (10%), de Postcodeloterijshow (8%) en het Songfestival (7%). Het reageren op tv-programma’s is het meest populair onder 35-49 jarigen. Hiervan reageert 39% wel eens. De belangrijkste manieren om te reageren zijn telefoon (15%), SMS (14%) en e-mail (11%).
  Opvallend is de hoogste populariteit bij de groep 35-49 jarigen omdat vele interactieve programma’s zich voornamelijk op jongeren richten.

  Beatrix haalt satire aan in toespraak

  Koningin Beatrix gaat in haar kerstrede in op de satirediscussie die enkele weken geleden werd aangezwengeld door premier Balkenende. Ze maakt daarin duidelijk dat in haar ogen vrijheid van meningsuiting een groot goed is. (Bron Essent)

  Het verschil tussen de Top 2000, de Top 1000 en de Arrow 500

  Top 2000 Top 1000 Arrow 500
  1 Queen Bohemian rhapsody Guns ‘n’ Roses November rain Led Zeppelin Stairway to heaven
  2 Eagles Hotel California Queen Bohemian rhapsody Deep Purple Child in time
  3 Deep Purple Child in time Eagles Hotel California Guns ‘n’ Roses November rain
  4 Led Zeppelin Stairway to heaven Deep Purple Child in time Queen Bohemian rhapsody
  5 Meat Loaf Paradise by the dashboard light Led Zeppelin Stairway to heaven Metallica One
  6 Guns ‘n’ Roses November rain Metallica Nothing else matters Golden Earring Radar love
  7 Animals House of The rising sun Meat Loaf Paradise by the dashboard light The Eagles Hotel California
  8 Boudewijn De Groot Avond Golden Earring Radar love Metallica Nothing else matters
  9 Alan Parsons Project Old and wise Phil Collins In the air tonight Black Sabbath Paranoid
  10 Rolling Stones Angie Bryan Adams Summer of 69 Pink Floyd Comfor-
  tably numb

  Zie ook: radio lokt luisteraars met lange lijsten.

  Achterkant van het gelijk komt terug

  De VARA komt in februari met zes nieuwe afleveringen van het discussieprogramma de Achterkant van het gelijk. Hierin zal Marcel van Dam weer vertegenwoordigers van uiteenlopende beroepsgroepen ondervragen over hun normen en waarden en hen daarbij een aantal ethische dilemma’s voorleggen.

  Kijkcijfers van dinsdag

 • Kerst met de Bauers 2.826.000, Tv-makelaar 1.806.000, In Holland staat een huis 1.537.000
 • Nationale nieuwsquiz 1.385.000
 • Spangen 907.000, Rij ik zo? 906.000
 • 3 FM bereikt meer jongeren

  Uit het jongste luisteronderzoek blijkt dat het percentage jongeren (10 – 24 jaar) dat naar 3 FM luistert toeneemt. In drie maanden tijd is dat gestegen van 14,6 naar 15,9 procent. Zendercoördinator Florent Luyckx: “Ondanks groeiende concurrentie sinds september zijn we duidelijk op de goede weg. 3FM is een jongerenzender en dat zullen we ook volgend jaar bewijzen.” (Radiofreak)

  Eindelijk!

  Hij heeft het nu zelf ook door. Maar hij blijft nummer één.

  De NOS en het geld voor sportrechten

  “De eredivisie-samenvattingen hebben topprioriteit bij de NOS. Als je Studio Sport op zondagavond vult met korfbal, daarna een wedstrijd waterpolo en tenslotte bobsleeën voor dames, kijkt er geen hond meer”, aldus Cees Vis, lid van de raad van bestuur van de Publieke Omroep over het belang van sport voor de NOS.
  Hij spreekt tegen dat de NOS extra financiële middelen heeft voor het kopen van sportrechten, en dat er dus sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie tegenover de commerciëlen. Vis: “De NOS beschikt over een vast budget voor sportrechten, jaarlijks 55 miljoen euro, waaruit álle sport wordt gefinancierd. Als wij doen waar de concurrenten ons van betichten, zou toch alle sport bij de NOS zitten? Ze hebben het nooit over wat er allemaal al weg is. Los van de eindtoernooien is al het interlandvoetbal te zien bij SBS en RTL. Kennelijk hebben wij dus niet voldoende geboden. Een groot misverstand is dat de reclame-opbrengsten van de Ster rechtstreeks naar de omroepen terugvloeien. Die gaan naar het ministerie van OCW. (…) Los van de grenzen aan het budget wíl de NOS niet alles. Naast de eredivisie zetten wij in op de WK’s en EK’s en de Olympische Spelen. Omdat we grote sportevenementen graag op de zender hebben, maar ook omdat ze anders niet te zien zijn. De commerciëlen willen ze niet hebben omdat er niets aan valt te verdienen.”

  Nieuwe dramaserie bij RTL4

  Vanaf 2 februari komt RTL4 met een nieuwe dramaserie: de Erfenis. Zoals de titel al zegt draai hierin alles om een erfenis, die van Andreas Huydecoper. Zijn dochter en twee zonen hopen op een miljoenenerfenis, maar dat blijkt toch niet zo gemakkelijk te gaan als ze hadden verwacht. Hoofdrolspelers zijn o.a. Kees Brusse, Manouk van der Meulen en Sonja Silva.

  Kijkcijfers van maandag

 • Tussen kunst en kitsch 1.476.000, Opsporing verzocht 1.063.000
 • Tien 1.475.000, Perfecte partner 1.332.000
 • How the grinch 1.333.000
 • Radar 1.239.000
 • NOVA scoort met Duisenberg 971.000
 • Tatoeagekoning Schiffmacher in docusoap

  Na Adams family, Patty’s Posse en de Bauers is het nu de beurt aan tatoeagekoning Henk Schiffmacher voor een eigen reallife programma: Thuis in IJburg. Vanaf 17 januari zend SBS6 een 26-delige serie uit waarin Schiffmacher en zijn vrouw samen met twee andere stellen gevolgd worden in hun zoektocht naar een huis op IJburg in Amsterdam.
  Naast het docusoap gedeelte bestaat het programma ook uit informatie over ‘wonen en leven’ met informatie over ‘alles wat met wonen en woninginrichting te maken heeft’. Het zal dus wel een zwaar gesponsord programma worden. En waarschijnlijk zullen Schiffmacher en zijn vrouw dan ook langs de Hypotheker, de Keukenkampioen, Ikea en al die andere zaken komen.

  Waarom herleven oude tijden?

  De Fabriek, Dagboek van een herdershond, Van Kooten en De Bie, Typisch tachtig, Andermans veren: een retrotrend op tv. De nostalgische wens van de kijker of goedkoop programmeren van de omroep? De meningen zijn verdeeld:

 • Mediasocioloog Peter Hofstede: “Dat we steeds vaker programma’s van vroeger terugzien komt door de bezuinigingen bij de omroepen. Het is veel goedkoper om iets te herhalen. (…) Dat gevoel van toen, de romantiek, dat is allemaal gecreëerd om programma’s te slijten aan de kijker. (…) Die series van vroeger, daar zit geen tempo in. Het is dus vooral nostalgie. Jonge kijkers zullen echt niet naar die oude series kijken.”
 • KRO-woordvoerder Willibrord Ruigrok: “Als we goedkoop televisie willen maken, dan kunnen we net zo goed een Amerikaanse serie van de plank pakken en die voor de derde of vierde keer herhalen. (…) Dat nostalgische en die drang naar vroeger, dat leeft in de samenleving. Wij maken slechts deel uit van die samenleving. Wij haken wel in op die trend, maar we creëren die niet zelf.”
 • Een TROS woordvoerder: “Wij zenden programma’s uit omdat mensen die graag willen zien, niet omdat dat goedkoop zou zijn. We hebben veel verzoeken gehad van kijkers die De Fabriek graag weer terug op televisie zouden zien, dus doen we dat.”
 • RUR op herhaling

  Vanaf woensdag 14 januari herhaalt SBS6 afleveringen van de talkshow van Jan Lenfering RUR. De uitzendingen staan gepland na 23.00 uur

  Opmars Radio Veronica stagneert

  De nieuwe luistercijfers zijn bekend. Sky blijft onveranderd de grootste, Radio 538 komt dichterbij, Radio 2 doet een stapje terug evenals 3 FM en Radio Veronica stijgt nog wel maar niet echt overtuigend.

  Radio 4 in de gevarenzone

  Nadat eerder diverse omroepen zich terugtrokken van de publieke radiozender 747AM is nu Radio 4 aan de beurt. Eind 2004 stopt de NCRV met haar uitzendingen op de klassieke zender en ook de EO zou dit van plan zijn.
  Toch gek: voor tv is iedere omroep via de mediawet verplicht een totaal programmapakket aan te bieden, maar voor de radio kunnen de omroepen zelf besluiten wat ze wel en niet aanbieden.