VPRO verbood maandag-DWDD door Van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk heeft een succesvol jaar achter de rug met het VARA-programma De Wereld Draait Door. Hij presenteert het programma vier keer per week omdat de VPRO niet toestond dat hij dat ook op maandag zou doen, als hij voor die omroep Holland Sport maakt.
Lees verder >>
Van Nieuwkerk over het succes: Toen we in januari terugkwamen en voortdurend meer dan een half miljoen kijkers hadden, beseften we dat we met DWDD niet alleen een aardig programma maakten maar dat het ook werd gehonoreerd. Gloroevol was het moment dat ik dacht: dit programma kan wel eens blijven bestaan.

Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik op maandagavond best twee programma’s zou willen presenteren. Dan zouden DWDD en Holland Sport ietsje dichter bij elkaar komen. Het tart elke televisiewet, maar de meeste dingen die de televisiewetten tarten zij het leukst. Maar de VPRO-leiding heeft zich er tot het allerlaatste moment tegen verzet.

Om fit te blijven voor de uitzending stapt Van Nieuwkerk vroeg in bed. Doordeweeks niet na twaalfen naar bed. Fit zijn is misschien nog wel belangrijker dan dat ik goed geïnformeerd ben. Ik heb een bed in mijn kleedkamer, daar slaap ik elke middag.
Voor de repetitie weet ik ongeveer wel wie er komen, dan neem ik het Parool en NRC mee naar bed en dan val ik, ligt een beetje aan de krant die ik in mijn hand heb, in slaap.

Van Nieuwkerk is hoofdredacteur van het Parool geweest, een ander vak dan presentator. Ik vind het hartstikke moeilijk, het is een nieuw vak. Ik heb goed gekeken naar presentatoren die ik bewonder. Felix Rottenberg met name. De brutaliteit, het jezelf kunnen zijn, het interrumperen, het slijmen, het prikkelen, het slaan en dat allemaal binnen vijf minuten op weg naar een goed interview of een onderhoudende tien minuten. Als ik naast Felix zat, zat ik les te krijgen, op te letten. En Mart Smeets. Er valt veel over Smeets te zeggen maar het gezag en gemak waarmee hij presenteert bewonder ik erg.

Ik hoop dat DWDD nog een aantal jaren blijft bestaan. En dan moet ik me er langzaamaan maar bij neerleggen dat ik gewoon tv-presentator geworden ben. (TV Magazine/Medialog)

29 december 2006Geef je reactie