Going North: avontuurlijke tocht langs de poolcircel

De AVRO start vanaond met een verslag van een expeditie langs de Poolcircel in Groenland. In de vijfdelige serie Going North vragen de zes expeditieleden aandacht voor het klimaatprobleem. Eén vrouw en vijf mannen hopen lopend, skiënd en met vliegers de 600 km lange tocht van de west naar de oostkust te volbrengen.

De woordvoerder: Ver weg van de bewoonde wereld lijkt het poolgebied ogenschijnlijk een paradijs. Maar schijn bedriegt, de vervuiling van onze industrie slaat ook hier toe. Wetenschappers waarschuwen al jaren voor de effecten van klimaatverandering op Groenland. Na ‘Al Gore’ kreeg de expeditie voor de zes leden van Going North dan ook een extra dimensie: jongeren zoveel mogelijk betrekken bij het grootste probleem van onze tijd.

Het zestal begon twee jaar geleden aan de voorbereidingen voor ‘hun droom’. Ze hebben halve marathons gelopen, hun tentje opgezet in een diepvriescel, getraind in Zweden en wanden beklommen tot ze erbij neervielen.
Een internationaal camerateam heeft hun activiteiten vastgelegd. Een deel van de 600 kilometer lange expeditie is gefilmd door de deelnemers zélf, zonder de aanwezigheid van een professionele filmploeg.
Ook het commentaar in de serie wordt door de expeditieleden zelf verzorgd. Twee leden van het team vertellen het verhaal buiten beeld. Dat ze dat doen in het Engels met Nederlands accent – de hele serie is in die taal opgenomen – moet de kijker voor lief nemen. Het is per slot van rekening hun eigen verhaal, aldus de woordvoerder.

Het team bestaat uit de volgende expeditieleden:

Sanne Mülschlegel (1981) – Verkoopster bij outdoorsport winkel

Henk-Jan Geel(1971) – Online Marketeer

Raimo Haverink(1971) – CAD ontwerper en landmeetkundige

Pim Reurings(1975) – Vliegtuig technicus

Jeffrey Ringrose(1966) – Medisch onderzoeks bioloog

Edwer Veldhuijzen(1977) – Civiel tekenaar

8 juli 2008Geef je reactie