Jury tv-moment had zelf niet voor Paul de Leeuw gekozen

Nog eenmaal de verkiezing van het tv-moment van 2008. Chris Buur, jurylid en hoofdredacteur van mede-organisator de VARAGids doet een opmerkelijke opmerkelijke uitspraken. Geen enkel jurylid had het fragment van Paul de Leeuw bovenaan zijn/haar eigen lijstje staan. Ook geeft hij een nieuwe interpretatie aan de prijs.

Voor de uitzending en voordat de ze de uitslag van de publieksstemming wisten, hadden de vier juryleden elk een eigen top 10 samengesteld. Daarna is de voorkeur van de kijker er naast gelegd. Buur in de Volkskrant: Het fragment van De Leeuw had de voorkeur van het publiek. Ik geloofde niet dat één van de juryleden dat fragmente op één had staan, maar we konden er alle vier goed mee leven. Volgens de hoofdredacteur was dat wat Anita Witzier bedoelde toen ze het had over ‘unaniem’. Buur zelf had een voorkeur voor het GeenStijl-fragment.

Verder zegt Buur dat de prijs niet bedoeld is voor het meest opzienbarende fragment. Het is ook een onderscheiding voor vakmanschap, voor goede tv. Het is niet voldoende als een fragment spraakmakend is. Dat is ook een reden dat een vakjury is samengesteld. Het fragment van Peter R. de Vries was volgends hem wel het meest opzienbarend van 2008, maar geen toptelevisie.

13 januari 20099 reacties

 • Het verhaal wordt steeds beschamender.

 • Het wordt steeds erger.

 • dus tip voor de Vara: definieer eerst eens voor jezelf wat nou eigenlijk de prijs betekend. En communiceer dit dan ook duidelijk naar de kijker toe (moet het spraakmakend zijn, of gaat het dus ook om vakmanschap). En communiceer ook duidelijk hoe uiteindelijk de winnaar wordt bepaald. Dan zitten de kijkers en makers (en jury) tenminste op één lijn, dit voorkomt een hoop ellende…

 • Die hele verkiezing is een ondemocratische bende. En daarnaast nog eens een volstrekt oninteressant non-event natuurlijk!

 • Ach die Buur, dat is een omhooggevallen VARA-mannetje, die denkt het
  allemaal zo goed te weten. Althans, zo komt hij bij mij over. Echt zo’n
  type die het liefst iedereen de les leest, en dat ze vooral DAT ENE goed moeten vinden!

 • Wat voegt dit programma nou uiteindelijk toe? Ik dacht dat het bij het TV-moment van het jaar nou juist NIET om ‘vakmanschap’ ging (want daar hebben we de televizierring toch al voor?) maar juist om dat spraakmakende tv fragment dat om welke reden dan ook is blijven hangen bij de kijker. Het wordt nu allemaal zo opgeblazen.

 • Wat had ik graag Mooi! Weer de Leeuw zaterdag aanstaande gezien.

  Wedden dat Paul er wel wat over te melden had.

  Vara…..je maakt jezelf nu echt belachelijk!

 • Emmy-prijs winnaar geen top-tv? Bij deze is Buur, de Vara-gids en de VARA gedisqualificeerd. Wat een ontzettende armoe…..

 • Het wordt steeds vreemder. De jury zou toch kiezen? En nu leggen ze het naast de publieksstemmen? Laat gewoon OF het publiek OF een jury stemmen. Programma was overigens wél leuk.

Geef je reactie