NOS-verslaggever Michiel Bosgra werkt het liefst voor een groot publiek

Verslaggever Michiel Bosgra maakte vorig jaar de overstap van RTL Nieuws en RTLZ naar het NOS Journaal. Na tien jaar RTL was ik toe aan een andere omgeving, gaf hij aan als reden. De NOS is, hoe trots ik ook was op mijn werk bij RTL, de autoriteit op het gebied van televisienieuws. Vooral met het vele nieuws over de economische crisis is hij vaak in beeld en wordt hij dus ook sneller herkend.


Ik word erg vaak aangesproken, ja. Maar dat zegt ook veel over de enorme belangstelling voor de crisis, zegt hij in HP/DeTijd.
Bosgra solliciteerde bij de NOS toen daar een vacature was. Hij zag een aantal voordelen bij de publieke omroep ten opzichte van RTL, inclusief een hoger salaris. Het salaris speelde wel mee, maar er waren meer voordelen. Bij de NOS heb ik een veel prominentere rol, omdat ik me volledig mag bezighouden met de Journaals van 18.00 en 20.00 uur. Bij RTL deed ik ook de daguitzendingen van RTLZ.

De verslaggever ziet duidelijk verschillen tussen de NOS en RTLZ. De NOS concentreert zich meer op de belangrijkste thema’s, waar RTLZ zich als economisch programma ook bezighoudt met veel details. RTLZ kan oneindig diep gaan voor de liefhebber, maar ik werk het liefst voor een groot publiek. Ik sta heel erg achter wat we bij de NOS doen. We brengen het nieuws groot, degelijk en niet hijgerig.
En over het verschil tussen RTL Nieuws en het NOS Journaal zegt Bosgra: Ik heb heel wat openingen van het Journaal gemaakt op dagen dat RTL Nieuws alleen ergens achter in de uitzending iets aan economie deed, of zelfs helemaal niets.

12 maart 20098 reacties

 • Ik denk niet dat RTL heel verdrietig is dat Bosgra vertrok. En of de NOS nog blij is met zijn aanwezigheid …?

 • hoe dan ook: hij heeft er wel verstand van

 • Wat een onzin verkoopt hij; alsof de NOS leading is met de kredietcrisis. Eerder het tegendeel zou ik zeggen. Ook niet echt netjes/slim om zo over je vorige werkgever te praten.

 • Als het over Economisch nieuws gaat vind ik dat RTL er echt duidelijk meer aandacht aan besteed.

 • Je moet nooit afgeven op je oud-werkgever; daar maak je geen sterke indruk mee.

 • Fantastisch dat er nou eindelijk eens een ervaringsdeskundige uit de school klapt over het amateurisme bij de commercielen! Daar zijn blijkbaar alleen rekenende managers met een spreadsheet de norm voor de manier waarop het nieuws wordt gemaakt!

 • Inderdaad afgeven op je oude werkgever is zooo minderwaardig, er eerst jaren goed van vreten en dan deugd er niets meer van, heb het altijd gelijk gehad met dat soort mensen.
  Overigens vond ik heel die Michiel Bosgra altijd al een minkukel maar dat even terzijde…

  @Zadelmaker
  Wat een verschrikkelijk vooringenomen mening en absoluut niet onderbouwd.
  Als je de gemiddelde NOS medewerker spreekt dan geven ze ruiterlijk toe dat ze aan het RTL nieuws een gedegen concurrent hebben die op veel fronten flexibeler en accurater werkt dan het logge NOS-Journaal, maar even los daarvan is het ontzettend goed dat er meer vrije nieuwsgaring is in dit land.
  Ik moet er niet aan denken dat we voor het nieuws alleen afhankelijk zijn van de staatsomroep met hun door de politiek betaalde journaals.

 • @Bas
  Ik zie eerlijk gezegd niet eens dat Bosgra afgeeft op zijn oude werknemer. Integendeel, hij geeft feiten weer: Z miereneukt op de vierkante centimeter voor een smalle en kleine doelgroep (20.000 kijkertjes per uur, is helemaal niets; cumulatief bereik nauwelijks hoger) en de NOS gaat breed. Dat is geen kritiek, lijkt me.

  En van vrije nieuwsgaring is in dit land nauwelijks sprake. De journalist loopt braaf aan de leiband van de lobbyisten, en denkt dat hij zelf nieuws heeft ontdekt.

Geef je reactie

                 
email   feed   twitter   facebook

Telfie
Check-in op entertainment


Ook op Mediajournaal.nl