Kinderen nemen afzeikcultuur van tv-programma’s over

Kinderen kijken graag naar tv-programma’s waarin mensen worden uitgescholden of gekwetst. Dat blijkt uit een onderzoek van twee studenten van de Hogeschool van Amsterdam. De kinderen worden hierdoor zodanig beïnvloed dat ze schelden bijna normaal gaan vinden, zegt ‘bezorgde moeder’ Liesbeth Hop van de Stichting Media Rakkers. Ze wil dat de media zich daar meer bewust van wordt en pleit voor een debat over de media-ethiek.

Volgens Hop wekken de vele afzeikprogramma’s de indruk dat uitschelden eigenlijk heel normaal is. We kunnen het niet bewijzen, maar alles wijst er op dat er een direct verband bestaat tussen wat kinderen zien en horen en wat ze doen, zegt ze in de Volkskrant. Niet alleen ouders voeden op, dat doen de media ook. Alleen realiseren de media zich niet dat ze onze kinderen aan het opvoeden zijn.

Afzeikgedrag’ op tv en internet komt nog steeds erg vaak voor, hoewel in januari in diverse media het tegendeel werd beweerd. Daarom startten de studenten een onderzoek waaruit bleek in 47 procent van alle tv-programma’s een of meerdere vormen van de afzeikcultuur voorkwamen.
Ook ontdekten de onderzoekers dat de tien meest favoriete programma’s van kinderen tussen 8 en 15 jaar samen bleken te vallen met die waarin het meeste afzeikgedrag is te zien.

Vooral RTL4, RTL5 en MTV zenden veel van dergelijke programma’s uit, blijkt uit het onderzoek. Het gaat dan om programma’s als As The World Turns, Gillend naar Huis, America’s Next Top Model, Hilton and Ritchie’s Simple Life, My Supersweet 16, Dismissed en Southpark. Op nummer 1 staat het NET-programma 90210.

Hop is verbaasd dat dergelijke programma’s zo populair zijn. De media geven een slecht voorbeeld en kinderen kopiëren snel. Ze pleit, om te beginnen, voor een debat over de media-ethiek en wil ook de scholen erbij betrekken. Maar Hop ziet ook dat het een maatschappelijk probleem is, dat de samenleving als geheel verhardt. Niet voor niets zijn er allerlei campagnes over mensen met te korte lontjes en de campagne De maatschappij ben je zelf.

24 juni 20098 reacties

 • Wat een onzin. Schelden is toch ook normaal. Doet iedereen wel eens hoor. Dat is om ons heen echt niet toegenomen. Misschien dat de woorden een beetje zijn veranderd maar verder echt niet hoor. Nederland kent gewoon al eeuwen een scheld en zeik cultuur dat is nou eemaal zo. Kunnen schelden als de beste en altijd wat te zeuren. Dat 2e vind ik eigenlijk veel erger.

 • Helaas zijn het ook ‘volwassenen” die dit gedrag graag zien en overnemen. TV speelt een hele grote rol in deze normvervaging.
  TV wordt vaak gezien als ultiem medium om grenzen te verschuiven, maar ik zou ook graag zien dat het zich kan lenen om grenzen te herstellen/zetten.

 • Veel programma’s bij RTL4 afzeik TV??
  Bones of CSI?? TV-Makelaar of Derek Oglive?? of het “oergezellige” Ik hou van Holland misschien??
  Zelfs X-Factor moest dit jaar positief zijn tijdens de auditierondes. Waarschijnlijk een onderzoek van 4 jaar geleden dus.
  De ontdekker van de afzeik TV de heer Paul de Leeuw die 3x per avond bij de PO te zien is komt in het onderzoek blijkbaar niet voor.

 • “3x per avond” moet uiteraard “3 avonden in de week” zijn.
  Excuse moi

 • Onderzoek doet er meestal lang over om gepubliceerd te worden. Paul de Leeuw is natuurlijk wel parodiërend, maar zeiken kan die als geen ander. Ik denk dat kinderen en volwassenen er graag naar kijken, omdat ze passief toezien hoe taboes met voeten worden getreden. In veel primitieve stammen heb je repetitief ritueel gedrag wat ook voornamelijk om taboes draait. Misschien is TV het ritueel van de Nederlandse (of gedeeltelijk Westerse) samenleving?

 • @ Bas / @Jet en Sam
  “repetitief ritueel gedrag”, zo bekeken zou RTL met de ontelbare herhalingen dus mega kijkcijfers moeten scoren en het ‘zeiken’ valt bij Paul de Leeuw reuze mee als je de meest ultieme megazeikers van de afgelopen 20 eeuwen Gordon en Patty Brard bekijkt. Grotere zeikers bestaan er niet in dit universum. Gordon heeft minimaal eens per week iets te zeiken, OF over zijn tegenvallende kijkcijfers of gewoon iets wat hem helemaal niet aangaat maar zeiken doet ie, net als Patty Brard en dat is ook gelijk hun enige talent. Zingen kunnen ze niet, acteren, presenteren etc is ook een puinhoop. Flauwekul dat Paul de Leeuw het afzeiken heeft uitgevonden, met 3 avonden per week kun jij met gemak dus van het afgelopen seizoen 5 kwesties noemen waarin Paul de Leeuw veel te ver ging. Niet zeggen dat je dat niet kunt omdat je niet kijkt want daarmee zou je je eigen bewedring om zeep helpen. 5 kwesties opnoemen moet dus een makkie zijn

 • Trouwens, als we afzeikers zoeken, dan is het inderdaad toch echt Gordon maar ook iemand als Willibrord Frequin die hoog zou scoren en hoe zit het met de shows van Youp van ’t Hek al 30 jaar lang en wees eerlijk, Hans Teeuwen is er schathemelrijk mee geworden, net als Bert Visscher en nee dat is niet anders, dat zijn ook cabaretiers, net als Paul de Leeuw, maar Paul de Leeuw AFZEIKEN is nu eenmaal van velen een hobby of de feiten nu kloppen of dat het onzin is

 • ook 3 AVONDEN is een beetje overdreven. Momenteel een paar maanden helemaal niet en verder is het 2x 50 minutenen een half uurtje op vrijdag. Dat is iets anders dan 3 AVONDEN. Hoe vaak is Gerard Joling wel niet op TV? Of Carlo Boszhard als RTL hem weer eens op elke dag van het weekend zet, heb ik het nog niet eens over een Albert Verlinde, ook zo’n zeikerd met 5 avonden per week plus herhalingen

Geef je reactie