Jan Tromp: Uitgesproken WNL is rampzalig geworden

Jan Tromp stapte aan het begin van dit seizoen over van de krant naar tv en werd presentator van Uitgesproken VARA. Hij blikt terug.

Tromp vindt de presentatie van de rubriek een hele klus. Ik kom van de krant, dan is het veel eenvoudiger. Televisie is een loch medium, er zijn erg veel mensen bij betrokken, zei hij in De Perstribune van MAX op Radio 1. En je staat onder druk.
De VARA-rubriek kreeg in het begin veel kritiek, maar de presentator vindt dat het nu beter gaat. We hebben een goede toon gevonden inmiddels. We komen er wel.

Misverstand
Tromp was geen voorstander van de gezamenlijke naam Uitgesproken voor drie verschillende opinieprogramma’s. Hij noemt dat ‘een misverstand’. Vanuit de NPO is de fout gemaakt te veel de nadruk te leggen op profilering. Wij werden in het hok gestopt van retro-socialisme. Het moet duidelijk zijn dat wij met name in het leven zijn geroepen om de pluriformiteit te herstellen binnen de publieke omroep.

Ook de opstelling van Nieuwsuur heeft bijgedragen aan het ‘misverstand’. Zij benadrukten bij de start in hun promotiecampagne constant dat zij onafhankelijk waren. Daarmee zeiden ze eigenlijk: al die andere rubrieken zijn niet onafhankelijk.

Kuttekoppen
De Uitgesproken-presentator stoort zich aan het gemak waarop mensen elkaar napraten met kritiek op zijn programma. Met het gemak van een roddelblad zijn we van allerlei kanten in de hoek gedrukt van agitatie en propaganda. Het zijn allemaal kippen die elkaar nakakelen. Ze kijken niet eens naar het programma. Als je niet kijkt, schaar je dan niet in het koor van kuttekoppen die ons bestempelt als ouderwets-links.

Jan Tromp vindt het decor van Uitgesproken VARA te groot. Ik heb me vanaf het begin daar alleen en eenzaam gevoeld. Het is koud, steriel en enorm groot. De decorstukken staan naar buiten en de eerste tafel die ik had leek een ijsschots. Ik voelde me een afgedreven Eskimo op een iets te grote ijsschots. Inmiddels is het gelukkig iets verbeterd. Ik zit nu aan een prettige, overzichtelijke, kleinere tafel waardoor ik directer contact met de gasten heb. Ik voel me er beter thuis.

Rampzalig
Over Uitgespoken WNL, dat sinds deze maand Joost Eerdmans als presentator heeft, zegt hij: Zoals het nu onder Joost Eerdmans moet worden vind ik het vooral activistische televisie. Ik vind dat rampzalig. We hebben afgesproken dat we aan journalistiek zouden doen, ieder vanuit een eigen invalshoek. Journalistiek, feiten gaan voor.

Als Eerdmans zegt dat hij de onthullingen van PVV’er Lukassen niet gebracht zou hebben, denk ik dat hij een straatvechter is geworden, in plaats van een journalist. Hij wil een FOX News zijn en daarmee draagt hij bij aan een vergroving van de omgangsvormen in Nederland.

16 januari 20115 reacties

 • Jan Tromp? Wie? Die retro-socialistische lutser, bedoel je?

  Mwoehahahaha….

 • Tering (exuse moi)wat heeft die Tromp een berg boter op z’n kop.
  Ik snap de hele VARA trouwens niet.
  Als je zo nodig de linkse boodschap uit wil dragen doe dat dan met een charismatisch iemand maar laat het niet doen door zo’n verzuurt saggerijnig radio hoofd.
  Van die Tromp zou ik nog geen pond spruitjes kopen laat staan dat ik geinteresseerd ben in zijn politieke mening of de mening van zijn achterban.
  Uitgesproken is in het leven geroepen om de pluriformiteit binnen de omroep te bevorderen.
  Dat betekend dat links rechts gaat lopen bashen en andersom. Terug naar het dualisme dus.
  Tot zover alleen maar winst, we zijn te lang opgegaan in de grijze mainstream van alles moet naar elkaar toegroeien, pappen en nathouden en de zaak bij elkaar houden.
  Er is nog nooit iets mis geweest met verschillen en tegenstellingen en zolang dat binnen een stevig debat plaats vindt en niet escaleert in haatzaaien of geweld zal daar ook nooit iets mis mee zijn.
  Tromp die nu advocaat van de duivel speelt en het doet voorkomen alsof hij wel de schandaaltjes van links breeduit uitmeet in Uitgesproken VARA maakt hiermee een karikatuur van zichzelf. Iedereen die Uitgesproken VARA meer dan 1x gezien heeft weet dat de opzet van het programma slechts 1 doel dient nl. het ophemelen van de linkse politiek en trappen naar rechts.
  Nu Eerdmans hetzelfde op de rechtflank gaat doen (en daarbij zo eerlijk is om mee te delen dat hij geen half uur gaat besteden aan brievenbuspissers van de PVV)is er volgens Jantje Tromp ineens geen sprake meer van journalistiek. Dat is nu met recht de grachtengordelmentaliteit.
  Overigens kan Tromp nog heel wat leren van Eerdmans.
  Even los van de wat beginnersfoutjes stond er afgelopen 2 weken wel iemand als presentator van WNL.
  Over het amateuristische gestumper van Tromp gaan we het dan maar niet hebben maar ik geef je op een briefje dat hij bij de meeste regionale omroepen niet verder zou komen dan de screentest.

 • breaking: big brother keert terug bij RTL5 vanaf 14 februari al!!

 • Hear, hear voor de analyse van Bas…helemaal eens!

 • ho ho , het zijn wel allemaal rechtse droeftoeters.
  Eerdmans is gewoon eng in de ergste soort en nee ik ben niet links maar zie duidelijk ramptoeristen de politiek en de buis vervuilen van op dit moment enge rechtse ballen

Geef je reactie