Politiek reageert op allochtonenquotum publieke omroep

Het was te verwachten. De (incident-)politiek reageert op het allochtonenquotum dat door de NPO als doelstelling voor de publieke omroep is opgesteld. GroenLinks, VVD, D66 en PVV vinden het quotum niks.

PVV Kamerlid Martin Bosma zegt in de krant van Wakker Nederland dat hij de norm te gek voor woorden vindt. De PVV-er vindt het ‘een schijnwerkelijkheid’. De publieke omroep is hier zelf mee gekomen en wil zo op een rare manier de linkse idealen naar buiten brengen, aldus Bosma.

Tofik Dibi van GroenLinks vindt het allochtonenquotum iets uit de jaren 90. Toen moesten allochtonen nog zielig worden gevonden en extra hulp krijgen. Maar dat is niet meer van deze tijd.
Dibi wil weten hoe de afspraken tussen het ministerie van OCW en de NPO tot stand zijn gekomen. In het prestatiecontract van de NPO staat dat de publieke omroep meer vrouwen en allochtonen aan het woord moet laten, maar Dibi zegt: Dit probleem los je niet met een quotum op.

Ook de VVD is tegen een quotum. Het is natuurlijk raar dat er tel-exercities moeten worden gehouden bij omroepen om te kijken of ze wel voldoen aan de regels, zegt Kamerlid Van Miltenburg. Je kunt tellen hoe veel allochtone werknemers er zijn, maar het gaat er niet altijd om hoe veel op tv komen.

D66 Kamerlid Boris van der Ham gaat (zelfs) Kamervragen stellen aan minister Van Bijsterveldt. Hij vindt een quotum ‘contraproductief’. Het doet onrecht aan mensen van niet-westerse afkomst die door eigen talent en visie in de media verschijnen.
Het CDA vindt dat de publieke omroep in het geheel representatief moet zijn voor de samenleving, niet elke individuele omroep. Hoe dat wordt bereikt, laat CDA-Kamerlid Haverkamp over aan de NPO.

6 februari 20117 reacties

 • Àls Opsporing Verzocht uitgezonden blijft worden, hoeft geen omroep zich druk te maken, want die halen het hele quotum in hun eentje.

 • Dacht men werkelijk dat deze groep naar NED1,2,3, kijkt?
  De vele schotels in de woonwijken zeggen wel iets anders
  over het kijkgedrag van onze medelanders.
  Ze zijn helemaal doorgeslagen daar in Hilversum

 • Op de eigen ministeries heeft men het ook nog steeds over ‘diversiteitsdoelen’ (lees: quota) en ‘bij gelijke geschiktheid geven wij de voorkeur aan…’. Mooi stukje symbool politiek dus weer. VVD en CDA: steek eerst de hand eens in eigen boezem en krijg eerst je eigen tent eens op orde voor je naar andere bedrijven gaat wijzen.

 • @Linksch tuig
  Haha, probleem is alleen dat de meeste “hoofrolspelers”
  in Opsporing verzocht niet aan het woord komen en dat schijnt wel de bedoeling te zijn.
  @P.M.
  Klopt allochtonen kijken nauwelijks publieke omroep.
  De 2de en 3de generatie doet het dan weer iets beter m.b.t. tot Nederlandse zenders maar die kiezen dan massaal voor de commerciele zenders.
  Overigens niet vreemd, wat de boer niet kent dat vreet hij niet. In Spanje en Portugal zitten alle overwinterende Nederlanders ook met een schotel op het dak van 2de huis te turen naar Nederlandse zenders.

 • Kregen de blanke westerse kinderen maar zoveel kansen aangeboden in hun leven. Of al die uitzonderingsposities die verzonenn worden om verder te komen dan anderen.
  Maarja, blanken en westerse allochtonen zijn nu eenmaal inferieur gesteld door GL en PVDA aan de ‘mensen met een kleurtje’ en behept met die geweldadige en gevaarlijke godsdienst.

 • Hahaha…linkschtuig heeft een briljante reactie!

 • Briljant ik vind het eerder sneu. Als er alleen maar pedofielen in Opsporing Verzocht ipv kruimeldiefjes dan wordt dat quotom zeker niet gehaald. 😉

Geef je reactie