VARA maakt portretten van uitgezette kinderen

Onder de titel Nederland Zwaait Uit start de VARA morgen een grote ‘uitzwaai-actie’. De omroep komt met een serie korte, 1 minuut durende portretten van kinderen en jongeren, die in ons land geworteld zijn, maar door de huidige regering het land worden uitgezet.

De VARA wil deze kinderen niet onopgemerkt op het vliegtuig laten zetten en zwaait ze daarom uit, zegt de woordvoerder. De portretten zijn de komende weken te zien in de VARA-programma’s De Ombudsman, Kassa en Uitgesproken VARA en op Joop.nl.

Deze serie vloeit voort uit de ophef die is ontstaan over de dreigende uitzetting van Sahar, naar aanleiding van de reportage in Uitgesproken VARA op 26 november 2010. Velen vinden dat Sahar in Nederland moet mogen blijven. Maar Sahar is niet de enige die in een benarde positie is gekomen door strenge regels en ellenlange procedures. De VARA wil ook die andere kinderen een gezicht geven.

In april 2010 heeft een Kamermeerderheid zich het lot aangetrokken van in Nederland gewortelde kinderen. De Tweede Kamerleden Hans Spekman (PvdA) en Ed Anker (CU) hebben de regering toen per motie gevraagd om kinderen die langer dan acht jaar in Nederland verblijven, onder voorwaarden een verblijfsvergunning te verstrekken. De meerderheid van de Tweede Kamer heeft deze motie aangenomen. Minister Gerd Leers van Immigratie heeft de motie echter naast zich neergelegd. Hij noemt uitvoering van de motie ‘niet verantwoord en niet wenselijk.’

De uitspraak van Leers staat niet op zichzelf, meent de omroep. Het huidige kabinet vindt het belangrijker om streng over te komen dan om recht te doen aan de bijzondere omstandigheden van deze jongeren. Met Nederland Zwaait Uit vraagt de VARA juist aandacht voor de menselijke gevolgen van ons vreemdelingenbeleid.

10 maart 20111 reactie

  • De titel “uitzwaaiactie” vind ik niet passend omdat het signaal hiervan uitgaat dat het al zeker is dat deze kinderen Nederland moeten verlaten. Ik hoop dat het u lukt in de korte tijd van één minuut de problematiek van elk individueel kind goed over te brengen. Ik wens u met dit lovenswaardig streven veel succes toe. Het is schrijnend dat de Tweede Kamerfractie van het CDA (met een C in haar naam)ook tegen de motie Spekman/Anker gestemd heeft. Per hoofdelijke stemming: ook hierbij waren de zgn. “dissidenten”, mevr. Ferrier en de de heer Koppejan ! Het CDA gaat zich herbezinnen op haar grondprincipes maar daarmee zijn deze kinderen nu niet gered !

Geef je reactie