TROS evalueert Songfestival: het moet Europeser

De TROS heeft toch geleerd van het de slechte resultaten op het Eurovisie Songfestival in de afgelopen jaren. De 3JS eindigde zelfs op de laatste plaats met slechts 13 punten. De omroep wil het volgend jaar anders gaan aanpakken.

Misschien gebeurde er tijdens het optreden van de 3JS te weinig op het podium en de schermen, zegt een woordvoerder tegen het ANP. De 3JS wilden het zelf klein houden. Ze wilden dichtbij zichzelf blijven.

Als de omroep ‘de klap’ van dit jaar te boven is, wordt de Nederlandse inzending geĂ«valueerd en wordt er nagedacht over de aanpak van volgend jaar.
TROS-directeur Peter Kuipers zegt in NCRV’s Lunch: Als je kijkt naar het aantal punten dat we hebben gekregen, zullen we een andere richting in moeten slaan. We laten het TROS-profiel niet los maar we moeten ook meer Europees denken.

De TROS moet het echter wel doen met een beperkt budget. We hebben slechts 2 ton voor het hele project: de reis, het verblijf, de artiest(en) en de marketing, zegt de woordvoerder. Dat maakt het moeilijk artiesten te vinden die willen meedoen.
Kuipers: Andere landen gooien er twee tot drie keer zoveel geld tegenaan. Wij hebben geen honderdduizenden euro’s om een song te laten componeren en regisseurs in te huren.

De evaluatie en bezinning op de toekomst kan wel even duren. De eerste twee, drie maanden hoeft u geen nieuws te verwachten, aldus Kuipers.

Zie ook:

 • TROS: wij gaan door met Eurovisie Songfestival
 • Songfestival: nationaal evenement of TROS-feestje?
 • 16 mei 2011  6 reacties

  • Misschien is het een optie om de winnaar van De Voice of Holland of X-factor te sturen.(Als ze dat willen natuurlijk, niets moet van mij) Die staan nog aan het begin van hun carriere, mooie internationale opsteker en hebben (eigenlijk) niets te verliezen.

   Gisteren werd het ook al bij RTL4 geopperd, eerst een liedje laten compeneren en vervolgens een daarbij passende artiest(en) zoeken. Dit is overigens niets nieuws, dat blijken meerdere landen te doen.

  • Niemand kan iets bedenken wat resultaat kan boeken
   een liedje moet je van binnen raken
   al heb je een miljoen te besteden
   Vond het liedje van de 3js ook wel iets hebben van THE OLSEN BROTHERS of iets dergelijks, kwam me in iedergeval bekend voor , maar dat hadden alle liedjes
   Nee diegene weet hoe het wel moet , moet nog geboren worden

  • Volgens mij is de allerbeste oplossing; gewoon stoppen met dit liedjesfestijn. Hoe langer je (zinloze) wanhoopspogingen doet om er nog iets fatsoenlijks van te maken, hoe moeilijker het wordt om iemand te vinden die zo gek is om zijn/haar tijd hier in te steken. “We hebben slechts 2 ton voor het hele project: de reis, het verblijf, de artiest(en) en de marketing”. En de rest dan? Wat de totale kosten waar de TROS (lees: belastingbetaler) voor opdraait,krijg je niet te horen. Dit is toch niet meer met goed fatsoen uit te leggen? Als dit liedjesfestijn nou iets nuttigs zou opleveren ok, maar dit gaat echt nergens meer over!

  • Dat gezeur over belastinggeld, daar word ik dus niet goed van!!!!!!Nederland moet het vooral eerst zoeken in het liedje zelf. Wat ging er fout? Na een mooi intro, kwam het refrein en daarna was het 1 grote muziekbrei. Ik heb Jan niet meer gehoord vanaf het eerste refrein. De Troscommentatoren vonden het fantastisch uitgevoerd….ik vond het walgelijk slecht gedaan en dat was meteen mijn commentaar na het liedje!

  • Tenenkrommend, dat “professionele commentaar” van DaniĂ«l en Jan, totaal niet objectief. Hoe kun je roepen dat het “een zekere zaak” is, terwijl er nog 16 nummers komen.
   Ja, de 3J’s waren goed, maar ik heb ze echt wel beter gehoord, de achtergrondzangers stonden te hard, waardoor Jan er niet bovenuit kwam. Totaal geen beleving te voelen omdat de camera niet werd gezocht, en ik vraag me af, waarom in vredesnaam zo eindigen, met z’n 3-tjes in een gezellige pose, jaren 60 look.
   Nogmaals, 3J’s, qua liedje en tekst prima, zang heerlijk, maar niet alles ging goed.
   En nu even de Tros, alsjeblieft, vraag een aantal grote artiesten, en dan heb ik het over Kane, Within Temptation, Direct en laat ze zelf 2 nummers maken, en een mooie grote show (vraag John de Mol) en tv-uitzending van en dan laten beoordelen door een ECHTE vakjury, en niet uit het Tros-wereldje of Sterren.nl. Sorry hoor, die mogen niet eens de schoenen poetsen van sommige artiesten en dat is dan een Vakjury.

  • Ze kunnen goed zingen maar op die bewuste dag viel het mij ook tegen. Door de bewegingen op het podium en het liedje in het Engels te zingen i.p.v. in het Nederlands leek het teveel op Wham en niet op een Nederlandse inzending voor het songfestival. Volgende keer beter.

  Geef je reactie