Tweede serie NL van Boven, VPRO geeft beelden eerste reeks vrij

De luchtopnamen die voor Nederland van Boven werden gemaakt, komen beschikbaar voor particulier gebruik. Dat meldt de VPRO. Ook komt er een tweede serie van het programma.

De redactie van Nederland van Boven heeft drie uur ruw materiaal geselecteerd, gerangschikt op thema en ondergebracht in tien verschillende pakketjes die via de VPRO webwinkel gratis kunnen worden gedownload. Hiermee is de VPRO de eerste publieke omroep die opnamen ter beschikking stelt aan het publiek, zegt de woordvoerder. Dat kan nu zelf met het materiaal aan de slag.

Met het vrijgeven van het materiaal wil de omroep het creatief hergebruik van de helikopterbeelden stimuleren. Iedereen kunnen het materiaal naar eigen inzicht samenstellen tot iets nieuws. Van een eigen avondje Nederland van Boven tot een videowall op een feestje, een bewegende achtergrond bij een voordracht uit eigen werk, een screensaver en alles wat daartussen ligt. Hierbij geldt één keiharde regel: de beelden mogen uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden worden ingezet.

De tien pakketjes bevatten tussen de 16 en 20 minuten aan materiaal en beslaan de volgende thema’s: verkeerstromen, handel en industrie, Hollands landschap, ontspanning, dieren, water, bebouwd gebied, kunst en abstractie, energie, luchtruim.

De redactie van Nederland van Boven is erg benieuwd naar de resultaten van het hergebruik. Iedere creatieveling kan zijn eigen compilatie naar de VPRO mailen. De redactie plaatst deze dan op de site van Nederland van boven en maakt deze toegankelijk voor een breder publiek. Op deze manier groeit in aanloop naar de tweede serie, waarmee de VPRO deze zomer een begin wil maken, op de site alvast een ‘Nederland van boven revisited’, dat voor de makers ter inspiratie kan dienen voor het vervolg.

28 maart 20125 reacties

 • De VPRO was, is en blijft met afstand de beste omroep van Nederland. Mochten er lezers zijn die vinden dat deze man altijd wat te zaniken heeft, welnu: hier ben ik onverdeeld positief over.

 • Tja, smaken verschillen, maar ik kan geen 5 huidige programma’s opnoemen van de VPRO die mij aan de buis gekluisterd houden. Van 2 programma’s word ik wel vrolijk, en dat is “24 uur met…” en “taarten van Abel” met mijn kinderen. Maar ja, om ze daar nu “beste” omroep voor te noemen gaat mij iets te ver 😉

 • Ik kom niet verder dan één programma; Little Britain.

 • Dat zal wel komen omdat jullie voortdurend naar De Mol, de Leeuw, Boo en dat soort liggen te kijken, bier in de ene, zak chips in de andere hand. Dan raak je het gevoel voor kwealiteit voorgoed kwijt.

 • @Henny 12.06 . Dus figuren als Onslow en Dasy uit de britse serie HYACINT BUCKET, en deze zullen ook niet naar de VPRO kijken, om maar over het luisteren maar te zwijgen
  Ik ben het dan ook helemaal met je eens als VPRO lid
  dat deze zender meer dan de moeite waard is. Maar leg dat
  maar eens uit aan een verslaafd RTL publiek.Daarom komen zij ook niet verder aan de koffietafel dan onnozel gepraat
  over soaps en ander goedkoop tv vermaak.Holland doc. cultura24 of geschiedenis tv , zal bij deze groep kijkers
  ook bijna of nooit aanstaan.

Geef je reactie