MAX belicht Tweede Wereldoorlog vanuit vrouwen

MAX zendt de komende twee weken op Nederland 2 dagelijks de serie Vrouwen in Oorlogstijd uit. Oorlog wordt vaak afgedaan als een mannenzaak, maar vrouwen hebben er vaak net zoveel mee te maken, meldt MAX.

Oorlogsverhalen zijn vaak verhalen over mannen. Verhalen over overleven, moed, verzet en collaboratie. Maar oorlog is net zo goed een vrouwenzaak. Zij ondergingen de Tweede Wereldoorlog niet alleen als partner, moeder of weduwe, maar ook als verzetsstrijder, onderduiker, arbeider of verrader. Het is tijd voor hun verhalen, vindt MAX.

De woordvoerder: Anne Frank, Hannie Schaft (het meisje met het rode haar), Etty Hillesum (Brieven van Etty Hillesum). Het zijn zomaar drie namen van die bij men opkomt als er over jonge vrouwen in de Tweede Wereldoorlog wordt nagedacht. Om eerlijk te zijn, kennen we misschien ook niet veel meer namen. Dat komt omdat de rol die vrouwen in de oorlog speelden volgens historici onderbelicht is gebleven. Het gaat dat niet alleen om de grote verhalen, maar juist ook om de “gewone” verhalen van vrouwen die bewust de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Elke vrouw heeft een verhaal.


In Vrouwen in Oorlogstijd zijn herinneringen van vrouwen aan hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog verzameld. MAX laat in 10 afleveringen deze ‘indrukwekkende en ingrijpende’ verhalen zien. Het zijn verhalen over werk in het verzet, opbloeiende liefdes, honger en angst. Maar ook verhalen over emancipatie.

23 april 2012Geef je reactie