RTL7 viert 65ste verjaardag Johan Cruijff met oude docu

Op 25 april wordt Johan Cruijff 65 jaar. Naast de NOS zet ook RTL7 de ‘legendarische nummer 14’ in de schijnwerpers. De zender doet dit vanavond met de documentaire Nummer 14: Johan Cruijff.

Nummer 14: Johan Cruijff is een documentaire met en over de sterspeler en zit vol archiefbeelden en wedstrijdfragmenten, meltd RTL7. De film uit 1973 heeft enige weken gedraaid in het City Theater in Amsterdam en is geproduceerd door Cor Koster, de schoonvader en toenmalige zaakwaarnemer van Cruijff. Voetbaljournalist Maarten de Vos regisseerde de film.

Wereldwijd wordt Johan Cruijff gezien als een van de beste voetballers aller tijden. In 1999 werd hij door de Internationale Federatie voor Voetbalgeschiedenis en Statistiek verkozen tot Europees voetballer van de twintigste eeuw. Bij de verkiezing van Wereldvoetballer van de twintigste eeuw eindigde hij als tweede, achter Pele.

Cruijff werd drie keer verkozen tot Europees voetballer van het jaar en vijfmaal tot Nederlands voetballer van het jaar. Met Ajax werd hij achtmaal landskampioen en won hij vijfmaal de KNVB Beker en driemaal de Europacup 1. In 1972 haalde hij met de Amsterdammers ook de Wereldcup en de Europese Supercup binnen.

Met het destijds kwakkelende FC Barcelona wist Cruijff eveneens kampioen te worden, wat hem de bijnaam ‘El Salvador’ opleverde. Ook bij zijn laatste club, Feyenoord, werd hij kampioen en won hij de KNVB Beker. Met het Nederlands elftal bereikte hij in 1974 de tweede plaats op het WK.

23 april 20121 reactie

  • De film uit 1973…

Geef je reactie