MM Huijbregts: moeite met slecht nieuws in De nieuwe Rembrandt

De AVRO start vanavond op Nederland 2 met De nieuwe Rembrandt. Onder leiding van Marc-Marie Huijbregts gaat de omroep op zoek naar ‘aanstormend talent’ in de beeldende kunst.

Net afgestudeerden aan de kunstacademie en kunstenaars die al een tijd werken, krijgen de kans om hun werk te tonen aan het grote publiek, meldt de omroep. Na een voorselectie gaat het programma van start met een groep van ongeveer 100 mensen die in een museum hun werk tonen aan de vakjury.

Deze selecteert 20 kunstenaars van wie er na een tweede jurering 10 overblijven. Deze gaat door naar het volgende traject. De jury bestaat uit Benno Tempel (directeur Gemeentemuseum Den Haag), Hester Alberdingk Thijm (directeur AkzoNobel Artfoundation) en Jasper Krabbé (beeldend kunstenaar).

Iedere week krijgen de kandidaten van een bekende Nederlandse kunstenaar een workshop en een opdracht. Aan het einde van de week beslist de jury in samenspraak met de gastkunstenaar wie er door mag en wie er zal afvallen. Tegelijkertijd krijgen de 10 kunstenaars de opdracht om in 8 weken een meesterstuk te produceren. Aan het eind van de programmareeks zullen er 3 kunstenaars over blijven. In de finale-uitzending wordt een van hen uitgeroepen tot De Nieuwe Rembrandt 2012. Het meesterwerk van De Nieuwe Rembrandt zal geëxposeerd worden in het Gemeentemuseum Den Haag

Ontwapenend
Marc-Marie Huijbregts presenteert De Nieuwe Rembrandt. AVRO-driecteur Peter Lubbers: Blij dat we deze persoonlijkheid hebben aangetrokken voor dit bijzondere programma. Huijbregts is kundig, ontwapenend en geestig. Fijn dat hij voor de AVRO aan de slag gaat.

Huijbregts: Ik vind het geweldig dat de AVRO dit programma maakt en heel serieus aanpakt. Dat zie je ook aan de keuze van de jury. Daarbij mogen de kunstenaar in ‘De Ateliers’ werken, een gerenommeerde master opleiding. Ik verheug me op al die kunstenaars, de kunstwerken, kortom ik verheug me op het programma.

Verschrikkelijk
Bij de GPD zegt de presentator: Het mooie aan dit programma is dat er alleen mensen aan meedoen die echt iets kunnen. Niets is leuker dan naar creatieve, geĂŻnspireerde mensen kijken.
Maar het presenteren van een talentenjacht vond Huijbregts ook moeilijk. Ik ben niet graag de brenger van slecht nieuws, maar ik moest wel het jurycommentaar voorlezen en melden wie door was en wie niet. Verschrikkelijk. Dat heeft me wel een jaar van mijn leven gekost.

24 april 20121 reactie

  • Ik moest het twee keer lezen. Maar nu begrijp ik dat “met deze persoonlijkheid” Marc-Marie Huijbrechts wordt bedoeld!
    En zoontje Krabbe moet aan een baan worden geholpen. Pa regelt het wel…

Geef je reactie