Kinderen wel bezwaar bij PO: comedy moet stoppen

De VARA zond in maart de 200ste aflevering uit van Kinderen Geen Bezwaar. Veel meer zullen het niet worden want de comedyserie past na 8 jaar niet meer bij de publieke omroep.

De VARA-serie biedt te veel ‘vermaak’ en dat hoort volgens de zenderbazen niet meer bij de publieke omroep. De stekker was er vorig seizoen bijna om dezelfde reden al uitgetrokken, zegt schrijver Haye van der Heyden in Televizier. Toen mochten we nog een nieuwe serie maken, maar daar was nu geen sprake van. We moesten zelfs per direct stoppen.

Dat liet de VARA niet toe. We krijgen de kans er een fatsoenlijk einde aan te breien. We mogen nog zes afleveringen maken en dan is ’t na 210 afleveringen en acht jaar klaar.

De schrijver bestrijdt dat de serie te duur zou zijn. Het gaat om een kleine cast die op steeds dezelfde sets spelen, zonder kostbare zaken als filmen op locatie of totaal nieuwe sets. De gemiddelde aflevering kost rond de 80.000 euro. Dat bedrag klinkt misschien pittig, maar één aflevering van Het Schaep… vraagt een budget van zeker 300.000.

Kinderen Geen Bezwaar werd nog altijd goed bekeken, maar dat is voor Van der Heyden geen reden om de serie nu over te brengen naar bijvoorbeeld RTL4. Dat heb ik bij het begin al vast laten leggen, toen ik zag wat verhuizen naar een commerciele zender deed met Het Zonnetje in Huis. Onderbroken worden door reclames vind ik geen prettig idee.

26 april 20127 reacties

 • Te veel vermaak? Nick tegen Simon, Pau!l en Frans Bauer In Ahoy hebben zeker wel een educatieve waarde?

 • Je moet er toch ook niet aan denken dat dit drama naar RTL zou gaan. Zelfs Gek op Jack stijgt in kwaliteit mijlenver uit boven dit wangedrocht wat de VARA al 8 jaar lang probeert te verkopen als comedy.
  Petje af voor de VARA, alhoewel jammer dat het bijna 10 jaar geduurd heeft maar ook voortschrijdend inzicht getuigd gelukkig nog steeds van enige mate van menselijke intelligentie.

 • Pau!l is educatie tim ^^,

 • En Frans Bauer is cultuur. Al zeg ik er dan maar gelijk bij, dat dat voor jou waarschijnlijk niet zal gelden Tim!

 • Anoniem moet er uit!

 • @Henry: Hoezo moet Anoniem eruit? Alleen omdat jij het niet met hem eens bent? Asjeblieft…

  Overigens vind ik het misselijk om deze comedyserie nu meteen een drama te noemen. Ik durf zelf ook gewoon eerlijk toe te geven dat ik het leuk vind op z’n tijd. Inderdaad, simpel vermaak. Nou en? Mag de Publieke Omroep dus ineens geen vermaak leveren? Want in dat geval mag er ook flink in De Wereld Draait Door gesneden worden en mogen daar alle humoristische gasten, tafeldames en -heren, DWDD Recordings en weet ik wat er ook allemaal uit. Is niks nieuws-gerelateerds aan, maar puur vermaak. Het feit dat KGB iedere week een miljoen kijkcijfers haalt en zelfs met herhalingen dat aantal weet te krijgen, dát wordt afgedaan als… Het is vermaak, dus moet het per direct stoppen. Had ze dan op z’n minst 213 afleveringen laten maken, was het er eentje meer geweest dan de moeder der Nederlandse comedies, Zeg ‘ns Aaa.

  Nu ik daarover begin… In de 90s begon op zaterdagavond Oppassen, de spin-off van Zeg ‘ns Aaa. Na 321 afleveringen werd die opgevolgd door het minder succesvolle Bergen-Binnen, die na 2 seizoenen alweer werd gevolgd door… Kinderen Geen Bezwaar. Dit is de laatste comedyserie in een zeer lange levenslijn aan comedy bij de PO op zaterdagavond. Zonde en laf om nú daar de stekker uit te trekken.

 • Beste Jordy, Anoniem moet er wmb uit omdat de persoon in kwestie zich wenst te verschuilen achter een fakenaam. Als je wat te zeggen hebt, kom er dan gewoon voor uit met je eigen naam. Of ik het wel of niet met hem/haar eens ben is niet relevant.

Geef je reactie