Olympische Spelen 2014 en 2016 ook bij de NOS

De NOS zendt deze zomer de Olympische Spelen van Londen uit. De omroep heeft ook de rechter voor de Winterspelen van 2014 in Sotsji en de Zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro kunnen bemachtigen voor tv, radio, internet en mobiel.

De Olympische Spelen zijn een evenement dat de wereld twee weken lang in zijn greep houdt, zegt algemeen directeur Jan de Jong, die namens de NOS de onderhandelingen leidde. Het gaat daarbij om veel meer dan sport alleen. De Spelen hebben zo’n maatschappelijke impact dat zij ook om een kritische en onafhankelijke verslaggeving vragen.

De Jong: Tegelijkertijd zijn de Olympische Spelen het einddoel van sporters die zich jarenlang hebben voorbereid. De NOS doet al dag in dag uit verslag van hun bloed, zweet en tranen. En natuurlijk wil je dan als omroep ook de apotheose uitzenden. Dat verwacht het Nederlandse publiek ook van ons. Het past bovendien perfect bij onze wettelijke taak. En bij onze rol als dé omroep voor nieuws, sport en grote evenementen.

Hoofdredacteur NOS Sport, Maarten Nooter voegt daar aan toe: Dit is heel erg goed nieuws voor de NOS en de Publieke Omroep als geheel. De NOS staat voor topsport en dat is precies waar de Olympische Spelen over gaan: topsport van de bovenste plank. Het is geweldig om dat te kunnen uitzenden. Komende zomer, met niet alleen Londen, maar ook de Tour de France en het EK voetbal, maar ook weer straks in Sotsji en Rio.

Het Internationaal Olympisch Comité verkocht de rechten via een aanbesteding waarop alle Nederlandse zenders konden intekenen. De NOS doet, zoals gebruikelijk bij dit soort contracten, geen mededelingen over de hoogte van het bedrag dat met de overeenkomst is gemoeid.

De NOS is gehouden aan geheimhouding omdat het voor de verkopende partij om ‘strategisch gevoelige’ materie gaat. Bovendien zegt De Jong hierover: Zoals ik in een recente blog heb aangegeven, is het ook een kwestie van verantwoord omgaan met publieke middelen.

27 april 20121 reactie

  • Bedankt Media Journaal voor dit gedetailleerd artikel !

Geef je reactie