Omroepkiezer: welke publieke omroep past bij jou

Hebben we dit echt nodig: de Omroepkiezer, een kieswijzer voor publieke omroepen? Bepaal via 20 stellingen welke omroep het best bij je past. En wordt meteen lid.

De site is gemaakt door Kieskompas, dat ook de Kieswijzer bij Tweede Kamer verkiezingen maakt. Publieke omroepen en hun programma’s worden met belastinggeld betaald, meldt de Omroepkiezer. Daarom kan iedereen meebepalen wie de meeste zendtijd krijgt. Tenminste, als u lid bent van een omroep… Met de Omroepkiezer ontdekt u welke omroep het beste bij u past.

Kieskompas gebruikt ‘wetenschappelijk verantwoorde methodes’ voor de plaatsing van de omroepen. Het medialandschap is voor de kieswijzer ingedeeld in twee dimensies: informatie versus entertainment en gematigd & verbindend versus veranderingsgezind & provocerend.

De informatie – entertainment dimensie beschrijft verschillen tussen de omroepen op basis van het huidige programma-aanbod, meldt de site. De dimensie gematigd & verbindend versus veranderingsgezind & provocerend beschrijft verschillen tussen omroepen op basis van hun missie.

7 mei 20123 reacties

 • Nederland 1 en 3 past bij mij. Nederland 2 soms maar het is ook een serieuse zender.
  3 is jong en vernieuwend en komt voetbal op!

 • Ik heb toch het idee dat je dit initatief met een dikke vette knipoog moet nemen.
  In dat licht bezien een ludieke aktie.
  Maar als je net als ik een (kritische) fan van de PO bent dan heb je natuurlijk helemaal geen omroepkiezer nodig.
  Zolang je niet in Volendam woont dan kan je zelfs als rechtse bal maar tot 1 conclusie komen dat de VARA met kop en schouders (programmatisch) boven alle anderen uitsteekt en dat naast het eigentijdse NED3 en informatieve NED2 de meeste media diaree langs de NED1 broekspijpen naar buiten loopt.

 • Hoe je het ook invult WNL is altijd een van die omroepen die ij je passen.
  En ik verafschuw ze, dus er klopt iets niet.
  Bij is NTR de nr 1 en daar kijk ik ook bijna nooit naar.

Geef je reactie