NPO-baas wil kijk- en luistergeld terug voor gesprek met publiek

Niet alleen NOS-directeur Jan de Jong (zie eerder) wil het kijk- en luistergeld opnieuw introduceren, ook NPO-baas Henk Hagoort is daar voorstander van.

Wij zijn jaloers op de publieke omroep in Scandinaviƫ, die is voortdurend met zijn publiek in gesprek en wordt door kijk- en luistergeld gefinancierd, net als in Duitsland en de BBC in Engeland, zegt Hagoort in het Financieele Dagblad. Hij wil zich veel meer op het (dan) betalende publiek gaan richten in plaats van (nu) op Den Haag.

Omdat de publieke omroep vanuit de overheid wordt gefinancierd, zijn we ons in de loop der jaren te veel gaan richten op Den Haag, zegt Hagoort. Maar eigenlijk zou de publieke omroep zich bezig moeten houden met de vraag wat het Nederlandse publiek wil. Het gaat er vooral om of wij voldoende van ons publiek zijn.

De publieke omroep bereikt volgens Hagoort wekelijks 85% van de bevolking. We zijn de grootste hobby van de gemiddelde Nederlander. (..) Als publieke omroep zijn we van de kijkers en de luisteraars. Die moeten van ons houden. We willen nog meer dan voorheen weten of we bij het publiek op het juiste spoor zitten.

6 juni 20127 reacties

 • Werkelijk bespottelijk dat die pedante omroepbaasjes nu ook al gaan pleitten voor (nog meer) lastenverzwaring van de gemiddelde Nederlandse burger, alsof er voor de meeste burgers al niet genoeg narigheid aan zit te komen om het zinkende schip wat Euro heet boven water te houden.

 • “We zijn de grootste hobby van de gemiddelde Nederlander” Hahaha, gelukkig behoor ik niet tot die gemiddelde groep!
  Ik hoef geen gesprek met de PO.
  Als er een keuze komt, wel of niet betalen aan de PO, dan ben ik voor, maar als het weer het vullen is van de PO staatskas ; Never nooit van mijn leven !!!!!!!!!

 • Het kijkgeld is ooit om onzinnige redenen afgeschaft en vervangen door overheidsfinanciering. Als dit wordt teruggedraaid wil ik a) minder belasting betalen (dat gaat zeker niet door) en b) kwalitatief goed programma’s (dat gaat ook zeker niet door). Het zou tegenwoordig onmiddellijk leiden tot verdere geldgraaierij en nieuwe zinloze raden van bestuur, toezichthouders, commissarissen en voorzitters/presidenten.

 • Van mij mogen ze maar als je maar de keuze hebt… wie niet wilt betalen krijgt geen Nederland 1, 2 en 3.

  Ik hoef die zenders toch niet als ik extra voor moet dokken.

 • Er is niemand die het in zijn hoofd haalt om een publiek gefinancierde krant of tijdschrift/weekbkad wil.
  Door de overheid gereguleerde omroep dateert uit de tijd dat distributie van omroep zeer beperkt mogelijk was door een beperkte hoeveelheid frequenties.
  Dat probleem bestaat niet meer. Wie nu een omroep wil beginnen kan dat terecht op kabel, satelliet en internet. Mogelijkheden te over.
  Kortom, de publieke roeptoeters moeten eerst maar eens aangeven wat hun aanwezigheid zo uniek maakt en ik vrees dat ze dat niet overtuigend kunnen.
  Marco

 • Marco, sommige kranten krijgen ook subsidie.
  Hoewel ik niet op kijkgeld zit te wachten kan ik de gedachte erachter wel volgen. Nu is Hilversum toch vaak een spreekbuis van de overheid.

 • Maakt het verschil als de publieke omroep wordt gefinancierd door kijk- en luistergeld of uit de Staatskas? Voor de ‘hardwerkende Nederlander die zijn zuurverdiende belastinggeld’ moet betalen zal het weinig uitmaken. Het grote voordeel van de huidige constructie is dat er niet een speciale overheidsorganisatie hoeft te worden belast met het innen van kijk- en luistergeld.

Geef je reactie