VARA brengt film en serie over Oostvaardersplassen

De VARA besteedt volgend jaar uitgebreid aandacht aan het natuurgebied de Oostvaardersplassen. De omroep werkt (mee) aan een bioscoopfilm, 3-delige tv-serie en een aantal programma’s met de BOS.

De film gaat De Nieuwe Wildernis heten en wordt gemaakt in de traditie van de BBC natuurproducties. Sinds afgelopen oktober worden er al opnamen gemaakt in de Oostvaardersplassen, het unieke natuurgebied tussen Almere en Lelystad. De film gaat in september 2013 in premiere.

Daarnaast komt er een driedelige serie uit over het leven in de Oostvaardersplassen. Topfotograaf/filmer en ecoloog Ruben Smit filmt meer dan een jaar lang in het natuurgebied. Ook VARA’s Vroege Vogels is betrokken bij dit project.

Verder maakt de omroep samen met de Boeddhistische Omroep Stichting een serie films over het verbond tussen mens en natuur. In de Oostvaardersplassen ontmoet Staatsbosbeheermedewerker en filosoof Matthijs Schouten ‘natuurmensen’.

Natuur en milieu vormen al jarenlang een belangrijk VARA-speerpunt, zegt programmadirecteur Frans Klein. De Nieuwe Wildernis biedt ons de unieke mogelijkheid om dat verder uit te bouwen en de interesse en betrokkenheid van kijkers te vergroten voor de natuur in hun directe omgeving.

BOS-directeur Gertjan Mulder zegt over de samenwerking: Maatschappelijk geëngageerde programmering in het teken van duurzaamheid, met vraagstukken rond ecologie en milieu, welvaartsverdeling, politiek bestuur et cetera zijn al sinds de oprichting integraal onderdeel van de programmering van de BOS. Het is fantastisch dat we nu in samenwerking met de VARA en aan de hand van unieke beelden van de Oostvaardersplassen het boeddhistische gegeven van de eenheid van mens en milieu verder kunnen belichten.

28 juni 2012Geef je reactie