Confronterende documentaire over Paul de Leeuw

De VARA zendt vanavond op Nederland 1 de documentaire De Entertainer uit. Hiervoor werd Paul de Leeuw maandenlang gevolgd tijdens zijn werk voor tv en in het theater.

Het resultaat is een onthullende documentaire in een enerverend jaar van twijfel, emotie en wederopstanding met nieuwe televisieplannen, een autobiografisch kookboek en de opnamen voor een nieuwe cd, meldt de omroep. De Leeuw zelf vond de documentaire ‘confronterend’ nadat hij deze bij de première tijdens het Nederlands Film Festival voor het eerst zag.

Achter de coulissen wordt duidelijk hoe het bedrijf van De Leeuw werkt, wie de man achter de entertainer is en hoe eenzaamheid en euforie elkaar opvolgen. De Leeuw spreekt openlijk over zijn ambivalenties, zijn zoektocht en hoe het theater en de televisiestudio voor verschillende soorten relaties met het publiek zorgen. Op het snijvlak van entertainment en sociaal engagement zoekt hij zijn eigen weg.

De Leeuw wewrd gevolgd in een jaar waarin niet alles in zijn carrière goed liep. Dat vond hij geen probeleem. Wat heb je nou aan een documentaire waarin alles goed gaat, zegt hij in Vrij Nederland. Nee, dat vond ik juist wel spannend. Ik hou van documentaires waarin iets gebeurt. Daarom is de film ook best geslaagd. De enige voorwaarde was: niet bij ons thuis privé en niet met de kinderen.

De documentaire is gemaakt door regisseur Cees Overgaauw. Er loopt hier in Nederland iemand rond met unieke loopbaan, zegt hij in Spits. Iemand die 25 jaar lang de lach en traan verzorgt op de Nederlandse televisie. Maar televisie is ook een monster dat talent vreet. Hoe houd je dat 25 jaar vol? Hoe moet je verder als kijkers moe van je worden?

29 december 20121 reactie

  • Mooie documentaire. Geeft een interessant inzicht in de emotionele perfectionist die Paul is.

Geef je reactie