WNL boos op verplichte zomerstop Vandaag de Dag

De zomer komt er aan en dat betekent het einde van vele programma-series bij publieke en commerciële omroepen. Het WNL-ochtendprogramma Vandaag de Dag is vorige week al gestopt, tot frustratie van de hoofdredacteur.

De redactie van de ochtendshow heeft drie maanden vakantie, lijkt het. WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes meldt echter via Twitter: Niet op vakantie, maar van de buis vanwege opgelegde zomerstop. Helaas. We hebben NPO gevraagd ochtendshow WNL te verlengen, maar die hield vast aan zomerstop.

Hij is gefrustreerd over dit besluit. Het is nog niet eens zomer, zegt hij in Spits. Dat je in juli, in de bouwvak als Nederland even stil staat, vier weken lang programma’s stopt, dat snap ik nog wel. Maar nu heeft de kijker gewoon recht op weer, filenieuws en actualiteiten. Door de zomer stop zou de kijker nu overstappen naar de commerciële zenders.

Huisjes vraagt zich af: Waar is die zomerstop vandaan gekomen? Uit het gevolg dat je kijkcijfers omlaag gaan en dus ook je kijkcijfergemiddelde, wat weer slecht kan zijn voor je naam? Maar dat neemt niet weg dat er gewoon actuele programma’s op tv moeten zijn. Het hele jaar door. (Hij vergeet dat de meeste nieuws- en actualiteitenprogramma’s gewoon doorgaan in de zomer).

De WNL-hoofdredacteur vindt het NPO-besluit een belediging van de kijker, van de (daar is-ie weer) belastingbetaler. De kosten van de publieke omroep worden afgewenteld op sociale voorzieningen. De belastingbetaler krijgt geen ochtendnieuws, maar betaalt wel de uitkering van de nieuwsredacteuren. Die zijn namelijk niet op vakantie, maar massaal ontslagen. En met een beetje mazzel mogen ze na de zomer terugkeren. Dat is een ziek systeem.

Huisjes heeft ook een oplossing voor de zomerstop. De NPO moet zijn geld zinniger besteden. Waarom bijvoorbeeld steeds maar geld pompen in de hele dag kindertelevisie terwijl kinderen op school zitten?

27 mei 201310 reacties

 • Bizar!! Ik vind het heel erg vroeg voor een zomerstop en als je dan als programma aan geeft dat je door wil gaan, moet dat toch kunnen. Het alternatief is Journaals herhalen met van die belachelijke zomercolumns.
  Dit soort beslissingen gaan natuurlijk nergens over.

 • Komt hij nu mee. Wist hij toch ook toen hij toetrad aan het omroepbestel.Of heeft hij toen de kleine lettertjes niet gelezen.
  Overigens dit was in de zomer 2012 toch ook zo.

  Ik vraag mij dan ook in alle eerlijkheid af wat de heer Huisjes zo dwars zit, dat hij de laatste dagen zo vaak in het nieuws is. Steekt meer achter denk ik, ontevredenheid binnen WNL, wat gebeurd er met WNL na alle omroepfusies, niet genoeg leden (om zich in de toekomst te kunnen handhaven), lage kijkcijfers enz. enz.

 • Kunnen we hier ergens tegen domonstreren, dit is te belachelijk voor woorden, het NOS journaal heeft toch ook geen zomerstop!

 • De Nederlande omroep wil zich zo graag spiegelen aan de BBC
  Laten ze dat ook doen! daar gaat Breakfast gewoon door.
  Trouwens een genot om naar te kijken

 • Belachelijk dat er is gekozen om te stoppen. Ik heb op woensdag een pasdag en kijk dan altijd naar WNL vandaag.
  Heel interessant. Veel info. Helaas, maar ik ben het er niet mee eens.

 • Ik kijk elke dag voor ik weg ga naar WNL.
  Nu snap ik dat het 3 maanden stopt, dit is natuurlijk belachelijk.
  Laat iedereen in nederland dan aub 3 maanden vakantie krijgen.
  NPO is niet van deze tijd, alles gaat door en vakantie voor een nieuws programma kan gewoon niet.
  Laat WNL gewoon zijn uitzendingen doen en laat de NPO zich een verantwoorden voor het geld wat ze krijgen.
  Zal het nu met rtl moeten doen.

 • Zijn er nog vacatures bij WNL? Ik houdt me graag aanbevolen. Ik heb communicatiewetenschap gestudeerd, ervaring met presenteren als leraar, het uitzoeken van gegevens als data-analist en heb bij een internetbedrijf gewerkt.

  Met Vriendelijke Groeten!

 • Als alleenstaande duurt de vakantieperiode toch al zo lang. Iedereen gaat maar weg en jij hebt het nakijken. Drie maanden zomerstop, kan echt niet. Elke ochtend weer mis ik het contact met WNL, ik zou het voor drie weken al erg vinden. Meer dan honderd zenders veelal buitenlands, en de Nederlandse televisie stopt drie maanden. Kan ik ergens protesteren?

 • Zomerstop, dat is uit de tijd van de “stoomtelevisie”. De wereld met wat daarin gebeurt staat niet stil omdat omroepbestuurders of “netmanagers” menen dat er zomervakantie moet zijn. Wijst op ontbreken van realiteitszin. Dat het parlement zich van lange en frequente recessen bedient is toch echt geen voorbeeld. Omroep hoort 365 dagen te functioneren, programma’s gebaseerd op de actualiteit ook. Antieke, disfunctionele kletskoek, die zomerstop!

 • Mmm,weet het niet.
  Ik denk dat WNL een iets te recht liet horen in de ‘linkse’ NPO vijver

Geef je reactie