Jeroen Pauw kijkt weer 5 jaar terug

Jeroen Pauw start vanavond bij de NTR aan een nieuwe reeks van Vijf Jaar Later. De zes afleveringen worden, zoals de publieke omroep wel vaker programma’s om zeep helpt, uitgezonden in een heel willekeurige frequentie.

Gasten zijn achtereenvolgens: Marco Borsato (23/12), Fleur Agema (27/12), Youp van ’t Hek (30/12), Peter Paul de Vries, Jeroen Smit en Willem Middelkoop (2/1), Jan Jaap van der Wal (3/1) en Thomas Dekker (5/1). Vijf jaar geleden sprak Pauw met hen over de toekomst. Al die tijd zijn deze interviews bewaard in een kluis. Nu is het moment aangebroken de mensen terug te vragen en terug te kijken.

Samen met Paul Witteman presenteert hij Pauw & Witteman. Vijf jaar geleden, toen de late night talkshow aan het derde siezoen bezig was, werd hem gevraagd of hij die in 2013 nog zou presenteren. Pauw antwoordde toen: Je moet voorkomen dat ze zeggen: daar heb je ze weer.

In de Gooi- en Eemlander zegt hij daarover nu: Tja. Dat was 2008, toen zaten we dus in ons derde seizoen. Nu in ons achtste. En als alles goed gaat, moet je dat goede vasthouden; zorgen dat het nóg beter gaat. Voorkomen dat jij de enige bent die het nog leuk vindt. Maar ik hoop én zie ook dat de waardering van het programma nog niet is opgebruikt.

Pauw heeft de afgelopen jaren ook enkele reportages gemaakt in het buitenland, zoals na de aardbeving in Haïti, na de tsunamie in Japan en Syrië. Daar is wel iets veranderd, zegt hij nu. Volgend jaar ga ik naar Bangladesh waar de kledingindustrie letterlijk is ingestort. Ik doe dat om dieper in te gaan op de verhalen. Ik ben zo vrij als die tafel waaraan we zitten. Dus: momenten dat ik weg kan, wil ik weg. Er zijn zoveel verhalen te vertellen.

Wat hij over vijf jaar doet, weet hij niet precies. Daar ben ik nog niet helemaal uit. Ja, dat reizen natuurlijk. Maar ik heb me ook voorgenomen om te denken: dat zien we dán wel. Het is raar om, op het moment dat je iets leuk vindt om te doen, na te denken over wat later moet gebeuren.

23 december 2013Geef je reactie