Andere Tijden special: Het Geheim van Ruud Lubbers

Andere Tijden, het geschiedenisprogramma van NTR en VPRO komt vanavond op Nederland 2 met een special, een protret van de langstzittende minister-president van Nederland, Ruud Lubbers.

Twaalf jaar lang was Lubbers bepalend in de Nederlandse politiek. Ongrijpbaar en invloedrijk. Hoe wist hij zo lang aan de macht te blijven? In deze Andere Tijden Extra wordt het twaalf jaar functioneren van Lubbers in het torentje door de belangrijkste hoofdrolspelers onder de loep genomen, waaronder Wim Kok, Elco Brinkman, Paul Bremer, Rein Jan Hoekstra, Bram Peper, Onno Ruding, Joris Voorhoeve en Ed Nijpels.

Kenmerkend voor Lubbers was dat hij graag wilde ‘meedenken’ met zijn vakministers. Daarvoor had hij cruciale informatie nodig. In Het Geheim van Ruud Lubbers wordt ingegaan op hoe hij aan deze informatie kwam.
In de uitzending onder meer een reconstructie van de geheime gesprekken die tijdens het tweede kabinet Lubbers (1986-1989) werden gehouden tussen het CDA en de PvdA. Lubbers voelde dat zijn kabinet met de VVD een aflopende zaak was en liet Bram Peper, toenmalig burgemeester van Rotterdam, de top van het CDA en de PvdA op het stadhuis van Rotterdam bijeen brengen.

28 december 2013Geef je reactie