Hoofdredactie RTL Nieuws: Geert ga je schamen

Het komt niet vaak voor dat een (adjunct) hoofdredacteur van een nieuwsrubriek openlijk stelling neemt tegen een politicus. Maar Geert Wilders is het gelukt. Hij ontavngt een openbrief van RTL Nieuws.

De uitspraken van Wilders over minder Haagse Marokkanen schoten adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws in het verkeerde keelgat. Hij schrijft een open brief aan de PVV-leider.

Enkele citaten:

 • Je weet: RTL Nieuws heeft geen mening. Nergens over. We doen niet aan hoofdredactionele commentaren. Niet over stoeptegels, niet over Marokkanen, niet over de euro. En dus ook niet over de PVV, of over jou. (..) De redactie van RTL Nieuws herbergt net zo’n kleurrijk palet aan meningen als het parlement, als de samenleving, of – getuige de vele gelekte e-mails – als de PVV zelve.
 • De reden dat ik je dit schrijf, is om publiekelijk op te biechten: het is je gelukt – zelfs RTL Nieuws worstelt met wat je gisteravond hebt gezegd. Je bent écht een grens overgegaan. Minder Marokkanen – en dan de zaal laten scanderen: ‘Minder, minder, minder!’ Willens en wetens de oudste retorische truc ter wereld toepassen, weten wat er komen gaat, en dan die loze, krankzinnige belofte: ‘Gaan we regelen’. Misselijkmakend. En dan die doortrapte, doorzichtige zogenaamde nuancering – ‘criminele Marokkanen’. Ja, ja, ja. Vind je het gek dat het historische vergelijkingen regent? Nee, natuurlijk niet – je zocht ze op, je lokte ze weloverwogen uit. Juden raus. Hitler. Goebbels. Herinneringen aan deportatie.
 • En dan die ongehoorde brutaliteit, het gore lef: mensen die dat diepgevoelde ongemak voelen en het uitspreken dreigen met aangifte, met vervolging. De vrijheid van meningsuiting tot het aller- alleruiterste oprekken, om vervolgens die van anderen in te perken. Laten we wel wezen: hoe een rechter er eventueel uiteindelijk ook over oordeelt: je zaait haat en je discrimineert. Ongegeneerd. En nog slachtoffer spelen ook…. Geert, ga je schamen.
 • Ik weet dat je dat niet kunt. Omdat je het weloverwogen hebt gedaan, en je goed hebt nagedacht over de publicitaire en strategische effecten. Wat een extra reden is voor schaamte. Maar ja, je zit gevangen in de onzinnige cirkelredeneringen van je smakeloze truc. Je kunt niet meer terug.
 • Ach, je zult je schouders er over op halen. Voor het eerst in 25 jaar RTL Nieuws neemt een hoofdredactie van RTL Nieuws stelling. Dat wil zeggen: je dwingt ons om stelling te nemen. En omdat Nederland van álle Nederlanders is, kunnen we ons níet niet uitspreken.
 • 20 maart 2014  12 reacties

  • Na het zien van alle reacties op Wilders zijn uitspraak over Marokkanen, ben ik mij gaan afvragen sinds wanneer Nederland criminaliteit tolereert en bovendien beloont met een uitkering? Of werkt het inderdaad zo dat wanneer het woord ‘Marokkaan’ hier in voor komt dat het blijkbaar gedoogd moet worden en absoluut niet aangepakt mag worden? Buiten het feit dat dit in mijn Hollandse oren nogal vreemd en discriminerend klinkt, lijkt mij dit bovendien een bijzonder dom signaal naar deze groep toe. Met andere woorden jullie mogen beroven en verkrachten naar hartenlust want wee je gebeente als je er ook maar iets over durft te zeggen (doods bedreigingen zijn in dit geval ook niet uitzonderlijk blijkt maar weer) Schandelijk durven de mensen de uitspraken van Wilders te noemen. Weet je wat in mijn ogen schandelijk is? Dat een Nederlandse vrouw in haar eigen land niet meer over straat durft omdat ze helaas al te vaak op een zeer angstige manier in aanraking is geweest met deze groep Nederlandse cultuur verrijking.
   De mensen die Geert Wilders schandelijk durven te noemen zouden in al hun onwetendheid hun vrouw, zus, dochter enz. eens na de middag spitstijd ( als de meeste Nederlanders verdwenen zijn) een ritje met de metro door Rotterdam moeten laten maken, vervolgens moet je ze vragen of ze dit ritje als ontspannen hebben ervaren!! Bedankt Geert Wilders dat je deze groep vrouwen waaronder ikzelf, een “stem” geeft. Waar jij durft te signaleren en deze groep vrouwen ( en mannen!) wel hoort, kiezen alle andere politici ervoor om niet te zien en te luisteren. Nogmaals degene die het woord schandelijk in de mond durft te nemen, moet zich in mijn ogen zelf diep schamen en zich wellicht afvragen of ze nog wel Nederlander willen zijn, aangezien ze hiermee onze eigen cultuur om zeep helpen!

  • Chapeau voor het RTL Nieuws !

  • Diep respect voor RTL nieuws

  • Ben het eens met de mening van een vrouw.

  • @ Björn op donderdag 20 maart 2014, 17:21 Hopelijk besteed jou “RTL Nieuws” ook aandacht aan de mening van een vrouw.

  • @lichtpuntje;
   Dat hoop ik ook. U heeft hier een puntje!

  • Beste mening van een vrouw,

   Een aantal jaar geleden heb ik een jaar stage gelopen op een Islamitische basisschool. Dit heb ik bewust gedaan, omdat ik dit een unieke ervaring beloofde te zijn. En dat was het zeker. Ik heb samen gewerkt met Marokaanse collega’s en les gegeven aan Marokaanse kinderen. Ik heb aanwezig geweest bij de Iftar en ben vriendschappen aangegaan. In dat hele jaar heb ik me nooit naar gevoeld en ben ik een fikse levenservaring rijker geworden.

   Uw ervaring is absoluut valide. Ik tref geen moment in twijfel dat u (en met u waarschijnlijk vele anderen) negatieve ervaringen heeft gehad met Marokanen. Maar ik zou u zo graag mijn ervaringen gunnen, en mijn vriendschappen met Marokanen die bijvoorbeeld ondernemer en gastvrouw zijn.

   Wat mij, en vele met mij, tegenstaat bij Wilders en deze gebeurtenis is het gebrek aan nuance. Helaas bespeur ik deze ook enigzins in uw bericht. Als ik uw eerste zin lees, maak ik daar het volgende op uit: “alle Marokanen zijn crimineel en hebben een uitkering.”
   Dit is gewoon 100% fout, het klopt niet. Ik heb Marokaanse vrienden die werken en op hun strafblad staat hoogstens een boete voor een keer te hard rijden.

   Ik gun u van harte dat u zich weer veilig voelt als u over straat gaat en ook ik wil af van alle criminele Marokanen. En alle criminele Turken, Polen en Afghanen. En ook alle criminele Nederlanders.

   Helaas roept Wilders niet “Willen wij meer of minder criminaliteit?”, want dan zou ik de eerste zijn om “minder” te roepen.

  • Dat kan allemaal wel zijn Jean. Realiteit is dat je in steden met Marokkanen niet veilig over straat kan lopen. Nodig iedereen uit om met mij te lopen waar deze jongeren de wijken onveilig maken. Gewoon met een handtas of schoudertas bij je, daarna spreken elkaar weer. En de realiteit is dan ook dat als je aangifte zou willen doen van een beroving de politie deze niet aanneemt want ze hebben het al zo druk. Dit is Nederland 2014 waarvoor VVD,CDA,D’66 en PvdA hun kop voor in het zand stoppen.

  • Tuurlijk Bas, welke stad wil je doorlopen?
   Eindhoven, zodat ik je de school kan laten zien waar ik stage liep?
   Tilburg, waar ik zelf woon?
   Amsterdam, waar ik regelmatig een dagje daarbreng als ik er ’s avonds moet optreden?
   Rotterdam, waar hetzelfde voor geld?
   Ik zal mijn schoudertas die ik altijd om heb meenemen.

  • Nederland het land der naïeve dwazen.

  • @ Jean, zoek het zelf maar op waar je veilig bent in Nederland .http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/misdaad-jouw-gemeente

  • Dank voor die site lichtpuntje. Daar staat namelijk elke keer het aantal gevallen per 10.000 inwoners bij. En als ik dan kijk naar Amsterdam en Rotterdam (de meest criminele steden van Nederland) dan blijkt dat er elke keer nog geen 100 op de 10.000 personen er mee in aanraken is geweest. dat betekend nog geen 1%. Laten we zeggen dat het werkelijke aantal (geen aangifte gedaan) drie keer zo hoog ligt. Dan nog is er meer dan 95% van de mensen waar niks bij gebeurt is. En dan hebben we het over eenmalige incidenten, niet dagelijks terugkerende dingen.
   Procentueel gezien is het aantal keren dat iemand gewoon over straat loopt en er niks gebeurd 100en, zo niet 1000en, keren zo groot dat de keren dat er wel iets gebeurt.

  Geef je reactie