Hoofdredacteur RTL Nieuws: Journaal zit in ivoren toren

Even leek het erop dat RTL Nieuws het NOS Journaal zou passeren in kijkcijfer. Maar na een incidentele ‘overwinning’ loopt het Journaal verder uit. Ondanks de ‘ivoren toren’.

Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein ziet duidijke verschillen tussen beide nieuwsrubrieken. Ik denk en hoop, ik weet het eigenlijk wel zeker, dat wij meer voor onze doelgroep werken, zegt hij op Radio 1. De NOS informeert ook en probeert het ook op een fatsoenlijke manier te doen, maar ik denk dat wij dichter bij mensen proberen te staan. Wij proberen echt televisie voor mensen te maken.

RTL Nieuws is volgens hem minder institutioneel dan het NOS Journaal. Ik vind dat de collega’s van de Koninklijke NOS prachtige dingen doen, in een prachtig decor maar ik zie toch wel erg vaak een institutionele blik op de wereld. Waarvan ik denk: hoe verhoudt dit zich nou tot het leven van de mensen die nu kijken. Het is ook een beetje vanuit een ivoren toren.

Bij RTL Nieuws is dat anders, vindt Klein: Ik wil dat wij bondgenoot zijn van mensen die naar ons kijken. Met vragen en twijfels van mensen, woede en frustratie van mensen en daar op een intelligente manier iets mee doen. Mensen voorzien van antwoorden, als dat mogelijk is. Meer aan de kant van mensen staan en niet aan de kant van de beleidsmakers. Onze focus hoort te zijn: kiezen voor mensen.

Overigens is RTL Nieuws, ondanks alle ‘high-tech’ nog steeds niet in staat om twee klokken gelijk te laten lopen. Vlak voor een nieuwsuitzending is een klok te zien met reclame in de laatste 10 seconden. Om bv exact 18.00 uur start het RTL Nieuws, ook met de tijd in beeld. Die staat dan op nog enkele seconden voor 18.00 uur.

14 mei 201414 reacties

 • RTL Nieuws ‘nieuwe stijl’ is geen verbetering. Het is te beweeglijk – bijna neurotisch – met te veel blits en flits. En je wordt gestoord van al die piepen tussen de nieuwsitems door. Ik ben als jarenlang trouwe RTL Nieuws kijker sinds kort afgehaakt en schakel wat meer over naar het NOS Journaal waarvan ik overigens ook geen enthousiaste aanhanger meer ben omdat daar het heen- en weergedrentel voor de camera ook neurotisch overkomt. De nieuwsitems die zowel de RTL als de NOS behandelen, vind ik veelal te populair, het kijkerspubliek wordt mijns inziens qua intelligentie niet erg hoog door de redacties ingeschat. De nieuwsrubrieken van de ARD en het ZDF hebben meer niveau en zijn niet zo lawaaiig. Er valt bij RTL maar ook bij de NOS het komend jaar nog veel te 🙂 verbeteren.

 • Bondgenoot van het RTL nieuws , mag ik een emmertje

 • Komt ook alleen maar door DWDD dat NOS Journaal nu beter scoort.

 • Weet niet naar welk journaal de beste man kijkt?? NOS Journaal is grote klasse, objectief en goed informeren. RTL Nieuws is uiteraard ook goed, het nadeel van het RTL vind ik de overdreven aandacht die zij schenken aan de politieke partij de VVD. De schade die deze partij aanricht in de samenleving wordt haast niet belicht. En dit is objectief gezien van iemand die niet links niet rechts is. En de nieuwslezer met die kakstem is heel vervelend bij RTL. En zijn mening over het RTL nieuws dat zij bondgenoot zijn van mensen die kijken klopt werkelijk niks van.

 • Na het Journaal om 20.00 uur heb ik genoeg (onafhankelijk) nieuws gehad, alles dubbel heeft geen zin in dit kleine landje.

 • Je hebt liever maar 1 nieuwsprogramma? Welke dombo gebruikt nou maar 1 bron voor nieuws?

  Naast RTL Nieuws laak ik me ook informeren door NBC News en CBS News.

 • $Dollar Bill$

  Het NOS journaal heeft altijd beter gescoord. Ligt niet aan DWDD. Voor deze laatste zou dat te veel “EER” zijn.

  Kijk maar de kijkcijfers terug via kijkcijfers.nl

  Bovendien is het RTLNieuws er niet echt op vooruit gegaan na de invoering van hun “nieuwe stijl”

 • Hahaha, DB het gaat hier niet over nieuwsgaring. Ja ik zie veel nieuws voorbij komen over Nederland op CBS of NBC. Schei toch uit zeg.

 • De wereld is meer dan alleen NL.

  Jij kijkt alleen PO hou gewoon op.

 • Nee DB niet de feiten gaan verdraaien en met argumenten aankomen die niet worden besproken. Blijf bij de les. En ik weet wel zeker dat ik iets meer van de wereld gezien heb dan jij.

 • Ja komt vast omdat je ook al bijna 100 bent.

 • Dat is een ijzersterk argument DB

 • Weet ik.

 • Wat een onrust bij t nieuwe rtl nieuws op tv.
  En irritante muziek onder het vertellen van korte berichten. nee geen verbetering.
  Pokke herrie

Geef je reactie