EO heeft onderbuik gevonden met Rot Op

Gisteravond was de eerste aflevering te zien van Rot Op Naar Je Eigen Land. Een controversieel, volgens de omroep ‘spraakmakend’ programma, maar zeer EO-onwaardig.

De omroep maakte vooraf veel publiciteit rond het programma waarin Dennis van der Geest zes Nederlanders met een uitgesproken mening over vluchtelingen confronteert met het leven van vluchtelingen. Dit is een programma dat de EO moest maken, verdedigde directeur Arjan Lock het programma. Het vluchtelingenvraagstuk is zo groot en actueel en we hebben er allemaal een mening over.

Maar de manier waarop het is gemaakt, is EO-onwaardig. De zes deelnemers worden in een val gelokt met als doel ze een lesje te leren. Veelzeggend was de reactie van de ‘correcte’ Van der Geest, toen de deelnemers een nacht hadden geslapen in het huis van een gevluchte familie. Een van de deelnemers, groot tegenstander van alles wat ‘een kleurtje’ heeft (‘habibabi’s’) gaf aan dat ze dat erg emotioneel had gevonden. Waarop de presentator gelijk toehapt: “En ga je nu anders over vluchtelingen denken?”.

De deelnemers worden voortdurend geconfronteerd met emotionele, tranentrekkende verhalen en omstandigheden van vluchtelingen. Met als voorlopig hoogtepunt een vierdaagse opsluiting in een vrachtwagen. Hoe verkeerd de denkbeelden van enkele deelnemers ook moge zijn, deze confrontaties zijn erg gezocht en lijken zorgvuldig te zijn gekozen om de tegenstellingen (lees: sensatie voor de kijker) zo groot mogelijk te maken.

Ophef is heilig
De deelnemers zijn in ieder geval allemaal geraakt, merkte de EO-directeur op. En dat is ons doel met dit programma: om de kijkers te raken en zo de menselijke maat in het maatschappelijke debat terug te brengen. Maar dat bereikt de omroep niet met deze op sensatie beluste en sterk belerende wijze.

Volkskrant-recensent Jean-Pierre Geelen ziet een nieuwe trend bij de EO. De EO is hot geworden, schrijft hij vandaag in zijn column. Twee van hun laatste aanwinsten, Danny Ghosen en Jojanneke van den Berge, zijn afkomstig van Powned. De omroep heeft de onderbuik gevonden. Ophef is heilig.

Geelen vraagt zich af of dergelijke ‘Tokkie-tv’ wel de juiste manier is om aandacht te vragen voor vluchtelingenproblematiek. Hoe moreel is het entertainment te maken van mensenleed.

Geloofwaardigheid
Ook twijfelt hij aan de echtheid van het programma. De deelnemers zouden totaal niet hebben geweten waar ze aan begonnen. Niet één haakte af toen ze geld en telefoon moesten inleveren en bleek dat er een weinig comfortabel reisje in zat. Zou het echt? Waarvoor hadden zij
zich opgegeven?


Toen ze in een kleine cel moesten overnachten waren twee vrouwen erg geschokt over de ‘mensonwaardige’ verblijfsruimte. Lazen zij ooit een krant? Zagen ze ooit tv? Ze acteerden claustrofobische neigingen, aldus de recensent. Sandra: ‘Luister: we zijn met z’n tweeën, we slepen elkaar erdoorheen.’ Alsof de cameraman niet bestond.

Geelen concludeert: Aan het eind van deze dagelijkse vierdelige reeks zal ieder de vluchteling omarmen. En zal ook dat niet waar blijken.

21 januari 20152 reacties

 • Conclusies die deze site en de Volkskrant geheel terecht trekken.
  EO wil krampachtig popie-jopie Telegraafje en BNN spelen en maakt zichzelf hierdoor als (enige echt) Christelijke omroep volstrekt ongeloofwaardig, overbodig en belachelijk.
  Bij de vaak ingewikkelde problematiek van vluchtelingen horen geen kort door de bocht conclusies en reakties en zeker niet als zo op zo’n een geforceerde manier in scene worden gezet.
  Op deze manier ben je geen haar beter en even dom bezig als de Wilders meute ook al pretendeer je dan aan de andere kant van het spectrum te staan.

 • programma met hoog hebdo karakter
  (moslim spotprenten met gezicht van genitalien e.d.)

  hebben deze vakantiegangers echt op straat geslapen, dagen honger gehad, op een boot gezeten. Tuurlijk niet, allemaal alsof doen, fake emoties.

  Stiekum daar een oorlog voeren met commandos en gekke naffers voor in de media. en er dan goedkope televisie over maken terwijl tegelijkertijd 2000 jaar oude geloofs gemeenschappen kapot gaan.

  erg gristelijk, griezels

Geef je reactie