NOS schaft duo-presentatie Radio 1 Journaal af

Opnieuw voert de NOS een presentatie-wijziging door bij het Radio 1 Journaal. Jurgen van den Berg wordt per 1 januari 2016 de nieuwe vaste presentator van de ochtend-editie.

De NOS komt in januari met een vernieuwd NOS Radio 1 Journaal en neemt daarbij afscheid van de duo-presentatie. Presentatoren Frederique de Jong en Marcel Oosten zijn nog tot het einde van dit jaar te horen.

Met een nieuwe stem in de ochtend Ă©n een inhoudelijke verandering wil de NOS een breder publiek bereiken. De inhoudelijke invulling wordt momenteel uitgewerkt – in overleg met de zender NPO Radio 1 – en hierover kan naar verwachting dit najaar worden bericht.

De huidige presentatoren Frederique de Jong en Marcel Oosten nemen tot het einde van dit jaar de presentatie van het NOS Radio 1 Journaal voor hun rekening. Plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann: We zijn Marcel en Frederique dankbaar voor hun inzet en betrokkenheid bij het ochtendprogramma.

Wat er met hen gaat gebeuren, meldt de NOS niet. De Jong presenteert het Radio 1 Journaal pas sinds 2014, toe er ook al een wisseling van presentatoren was en de duo-presentatie bij de middag-editie werd afgeschaft.

Update: Marcel Oosten is met de NOS in gesprek over een nieuwe rol binnen de organisatie. Frederique de Jong gaat buiten de NOS op zoek naar ander werk.

1 juli 201510 reacties

 • Ik vind Jurgen van den Berg een plezierige presentator, en volgens mij is hij geschikt genoeg voor dit programma. Maar ik vind dat Frederique en Marcel het ook goed doen. Van mij was deze verandering niet nodig. Dat het Radio 1 journaal een breder publiek moet trekken, doet mij vrezen dat er nog meer muziek wordt gedraaid en dat er meer populaire items komen.

 • Da klopt Feder, veranderingen zijn bij radio zeker niet nodig.

 • Doe mij maar de gezellige TINEKE DE NOOIJ
  op radio 5 wat een pracht mens is dat!
  Ze geeft je het gevoel dat de zee zenders nog bestaan
  en er wordt leuke muziek gedraaid ,zoals dat ook hoort

 • Frederique de Jong wordt gestraft omdat ze op een intelligente manier en met gevoel voor humor en met een prettige stem het nieuws duidde. Ja hallo, dat kan zo maar niet! Hup u kunt vetrekken mevrouw de Jong.
  Sinds de VPRO weg is van de middagradio is Frederique de Jong op afstand de beste presentator. Heel erg jammer dat zij moet vertrekken.

 • Met Marcel verlaat de laatste man die geinterviewden fatsoenlijk te woord stond het radio1 journaal. Ook Frederique met haar licht ontregelende benadering zal ik missen. In plaats daarvan moeten we het gaan stellen met een hijgerig en soms wel erg vooringenomen 3FM mannetje. Ben niet blij met deze eenheidsworst. Waar blijft de zenderkleuring?

 • Jammer dat de duo presentatie verdwijnt en zeker dat juist dit duo het veld moet ruimen na een relatief korte periode. Prettige stemmen, geinteresseerd in het item met een regelmatig humoristische kwinkslag en zeker Frederique weet af en toe de niet vrijuit sprekende geinterviewde tot een antwoord te verleiden op een recht toe recht aan opmerking.
  Frederique succes met het vinden van iets anders. Het had niet gehoeven naar mijn mening.

 • Slecht nieuws dat dit duo moet verdwijnen. Vooral Marcel Oosten is een geweldige presentator met gevoel voor de mensen, hun meningen en humor. De combinatie met Frederique de Jong was een zeer goede keuze.
  Helaas, er moet zo nodig weer een verandering plaatsvinden. Toch niet weer meer (vreselijke) muziek zoals bij het begin van de vorige verandering. Luistert in elk geval niemand meer. Hopelijk is Marcel in een ander programma te beluisteren. Het blijft onbegrijpelijk dat een organisatie zijn beste spelers aan de kant zet. Moet je echt voor bij de publieke omroep zijn.

 • Op zich was ik er juist blij mee. Het radio 1 Journaal kreeg een steeds groter radio 2 gehalte en de stem van Marcel begon een hoog diskjockey gehalte te krijgen. Niet geschikt voor een radio 1.
  Het begon vreselijk onrustig te worden, (met veel afschuwelijke en overdreven tunes – voor het nieuwsbulletin b.v.; dit laatste zal, vrees ik, niet verdwijnen.)
  Ik vrees er wel voor dat, als het voor een breder..publiek aantrekkelijker moet worden er nog meer muziek en bijzonder irritante tunes bijkomen? War houd een ‘breder publiek’ eigenlijk in? Is juist radio 1 er niet voor IEDEREEN die even geen toeters en bellen wilt en alleen nieuws e.d. wil horen?
  Jurgen van den Berg komt vooralsnog rustiger en minder populair over maar het is afwachten allemaal.

 • Ik luisterde elke dag in de auto op weg naar mijn werk. Maar de wat mij betreft heeft de gewijzigde presentatie het programma op alle fronten slechter gemaakt. Het kan me absuluut niet bekoren. Ik mis Marcel en Frederique met hun prettige presentatie. Jurgen is voor mij monotone eenheidsworst waar het niet leuk luisteren naar is. Jammer NPO, gemiste kans. Hebben jullie eindelijk eens een steengoed programma…..

 • Het hele ochtend programma is om zeep geholpen.
  Niet meer informatief.(objectief)
  Ik ben het roerend eens met René Jansen

  Door Bert uit Enschede 15-3-2016

Geef je reactie