Positivo Erland Galjaard is geen fan van Boulevard

RTL Boulevard is al 15 jaar lang het paradepaardje van RTL4. Toch houdt RTL4-baas en RTL-programmadirecteur niet echt van het roddelprogramma en vond hij de tijd met Beua van Erven Dorens de beste.

Ik heb persoonlijk niet zoveel met dat genre, bekent Galjaard in HP/DeTijd. De kritiek die Boulevard weleens krijgt, daar ben ik het soms ook gewoon mee eens. Ik vind dat je de parkeergaragebeelden van Wesley en Yolanthe níet moet laten zien. Maar de RTL-directeur geeft ook aan dat hij ‘die strijd’ heeft verloren.

Beau
Galjaard vindt het ‘enorm vervelend’ dat hij bij alles wat hij zegt ook wordt aangesproken op RTL Boulevard. Ik vind het volstrekt onzinnig om bij alles omtrent RTL te zeggen: Galjaard is een klootzak, want hij is de baas van Boulevard.
Toch voelt hij zich wel ‘medeverantwoordelijk’ voor de roddelrubriek en probeert hij het programma bij te sturen. Dat leidt nu overigens tot een nieuwe opzet: minder gossip. Urgenter. Je moet mensen tips geven, informatie, en vooruithelpen.

De RTL4-baas vond Boulevard het best in de tijd met Beau van Erven Dorens. Omdat Beau uit oprechte verbazing reageerde op wat Albert bezighield. De kijker genoot daarvan, want het opleidingsniveau van de Boulevard-kijker is hoog, vergis je niet. Ik mis soms de rol van een presentator die zich afvraagt: wat ís dit voor onzin? (Oeps Winston Gerschtanowitz).

Wendy
Galjaard zet erg in op positivisme, net als zijn vrouw Wendy van Dijk. Het Wendy-concept van ‘zoektocht naar geluk’ heb ik bedacht. Simpelweg omdat dat bij Wendy past en daar ruimte lag in de markt. Toch vindt hij zichzelf geen ‘positivo’. Ik ben een eerste klas realist.

Maar bij RTL probeert hij al jaren lang meer de focus op positivisme te leggen. GTST scoorde niet meer. Het was donker, vol wapenhandel, drugshandel. Amerikanen analyseerden: meer licht, families erin, herkenbaarheid. Bij X Factor en Idols was het te veel om mensen lachen, mensen van wie het soms twijfelachtig was of ze dat wel aankonden. Dat is omgegooid naar de focus op echt talent, hun verhaal, hun drijfveren.

Daarnaast kwam er meer humor en luchtigheid in de RTL-programma’s. Ik hoor wel dat ik het DNA van RTL veranderd heb in positieve zin. En dat kan natuurlijk altijd nog beter. Ik steek vaak genoeg een hand in eigen boezem: daar heb ik intern nog best weleens gedoe over.

9 december 2015Geef je reactie