KRO-NCRV maakt 360 graden video’s van vluchtelingen

KRO-NCRV experimenteert als eerste omroep met virtual reality in de journalistiek. Middels virtual reality is het mogelijk om als kijker letterlijk midden in het verhaal te staan, meldt de omroep.

Hoe is het om op het strand van Lesbos te staan terwijl er een boot met vluchtelingen aanspoelt? Bij het programma In het Spoor van de Vluchteling, dat donderdag wordt uitgezonden op NPO2 is de 360 graden camera ingezet en kunnen kijkers online kennismaken met deze bijzondere toepassing.

KRO-NCRV is de eerste Nederlandse omroep die experimenteert met deze 360 graden video-techniek in de journalistiek. Liesbeth Staats en Hans-Jaap Melissen reisden voor het programma naar o.a. Libanon en Lesbos en filmden voor een deel met de 360 camera. Het gaat om een camera met zes lenzen die tegelijkertijd een omgeving van alle kanten filmt. De beelden kunnen op internet worden bekeken maar voor een optimale beleving is er een speciale bril waarin een smartphone kan worden geplaatst.

Oorlogsverslaggever Hans -Jaap Melissen is ervan overtuigd dat deze innovatie op termijn een rol gaat spelen in de journalistiek. Dankzij virtual reality krijgt de kijker een eerlijker beeld en wordt letterlijk midden in het verhaal gezet. Het brengt je op plekken waar je normaal niet komt en het dwingt je bijna tot betrokkenheid. Je kan de vluchtelingen bijna aanraken en je voelt de spetters zout water op je gezicht.

Ook KRO-NCRV directeur Taco Rijssemus denkt dat virtual reality een nieuwe fase van de tv-journalistiek inluidt. We moeten nog ondervinden wat het precies kan bijdragen maar ik ben er van overtuigd dat het zijn plaats zal krijgen naast de andere mediavormen. De KRO-NCRV zal het komende jaar meer journalistieke producties met virtual reality maken. Het past in de ambitie van de organisatie om in nieuwe journalistieke ontwikkelingen voorop te lopen.

22 december 2015Geef je reactie