Dolores Leeuwin: NTR is te behoudend bij Sinterklaasjournaal

Dolores Leeuwin, o.a. verslaggever bij het Sinterklaasjournaal, weet nog niet of ze daar volgend jaar mee doorgaat. Dat hangt af van hoe de NTR verder gaat met Zwarte Piet in het Sinterklaasjournaal.

Leeuwin die sinds 1998 het Klokhuis presenteert, kreeg altijd leuke reacties van mensen op straat. Ik word nooit negatief benaderd, zegt ze in de Volkskrant. Maar sinds de Zwarte Pieten-discussie en haar deelname aan het Sinterklaasjournaal is dat veranderd. Ik heb vorig jaar een paar reacties gekregen waar ik niet zo heel blij mee was. Snoeihard. Van donkere mensen die vinden dat ik degene was die in de slaventijd met haar kont draaide voor de slavendrijver.

De presentatrice vindt wel dat het uiterlijk van Zwarte Piet moet veranderen. Simpelweg omdat mensen er last van hebben. Maar omdat het debat over Zwarte Piet erg hard en lelijk wordt gevoerd, houdt ze zich erbuiten. Waarom kunnen we niet naar elkaar luisteren? Waarom moet jij gelijk hebben? Ik begrijp beide standpunten. Als het een kinderfeest is en kinderen zien geen kleur, wat is dan het probleem? Aan de andere kant: geen enkele blanke man is ooit door de schoorsteen gegaan en kwam eruit met kroeshaar en rode lippen.

Het Sinterklaasjournaal heeft het beeld van Piet vorig jaar geleidelijk aangepast, maar het programma was dit jaar weer heel behoudend. De NTR zegt dat wij niet leidend willen zijn, maar de maatschappelijke consensus volgen, reageert Leeuwen. Ik denk dat je ook kunt besluiten de kroeskrullen en de rode lippen vast weg te halen. Dan haal je de associatie met ras er langzaam uit.

Ze weet nog niet of ze volgend jaar weer meedoet aan het NTR-programma. Ik kan Zwarte Piet in de huidige vorm niet meer voor mezelf verantwoorden. Mijn standpunt is nu: de verandering gaat te traag. De NTR weet hoe ik erover denk.

Binnenkort wordt gekeken welke kant het programma opgaat. Ik ben inmiddels op het punt gekomen: wat is er mis mee om naar mensen te luisteren en de traditie aan te passen als het mensen kwetst? Tegelijkertijd denk ik: waarom moet dat zo hard en radicaal? (..) Je kunt de mensen zo’n verandering niet door de strot duwen als ze geen flauw idee hebben dat het kwetsend is. Bewustwording gaat geleidelijk.

24 december 20156 reacties

 • Weet je wat je moet doen mevr leeuwin verhuizen we wonen in Nederland zo is het al jaren .

 • Beste Dolores, omdat er een paar afro-amerikanen wat harde opmerkingen maken over zwarte Piet, ga jij daarin mee? Zwarte Piet heeft he-le-maal niets te maken met racisme.
  Dat standpunt proberen sommigen er doorheen te drukken, die het graag over racisme willen hebben. Dat mag uiteraard, maar de link die gelegd wordt met zwarte Piet gaat niet op. Zwarte Piet was/is de knecht van Sinterklaas. Twee eeuwen geleden bedachten mensen dat het leuk was om Piet een beetje zwart te maken, omdat hij immers volgens de legende door schoorstenen kroop. Deze “zwarte” Pieten werden vanaf de jaren 1960/70 soms geheel vrijwillig gespeeld door Afro-amerikanen. Degene die hier racisme van maakt, is niet goed bij zijn hoofd.

 • Dit is wel een typerende opmerking: “Waarom kunnen we niet naar elkaar luisteren? Waarom moet jij gelijk hebben? Ik begrijp beide standpunten”. Dat ‘waarom moet jij gelijk hebben’ komt er in deze discussie op neer dat de minderheid eist dat volledig aan hun eisen tegemoet wordt gekomen. Met de aanpassingen die al zijn gedaan zijn ze nĆ³g niet tevreden. De ontevreden minderheid luistert niet naar de mensen die pro zwarte piet zijn. Ze zijn pas tevreden als zwarte piet niet meer bestaat. Ze willen 100% gelijk krijgen.
  Best sneu eigenlijk, dat die jankers zoveel energie steken in het bestrijden van een sprookjesfiguur. Maar om sprookjesfiguren worden wel vaker oorlogen gevoerd. Of feesten gevierd…

 • Commentaar van Feder spreekt boekdelen.
  Niets meer aan toe te voegen!

 • Hahahaha! Heerlijk, die agressieve witte-mannetjes-reacties op die nogal genuanceerde uitspraken van mevrouw Leeuwin. Bereid je maar vast voor dat je komende december nog harder moet schreeuwen, Peter en Cor en Feder en Bas. Want dan staan jullie weer een stukje verder van de realiteit vandaan.

 • Het is begrijpelijk dat sommige Nederlanders denken dat zwarte piet van ‘hun’ is. Dat waren de slaven vroeger ook.

  Het is te begrijpen dat sommige Nederlanders denken te moeten negeren. dat klopt, dat hebben ze eeuwen lang gedaan. Wij waren de negers

  Het is te begrijpen, omdat de meeste Nederlanders geen weet hebben van de misstanden welk op Nederlands grondgebied, ver uit het zicht in voormalig West-Indiƫ is gepleegd. Nederland zou ook Zwarte geschiedenis Maand moeten hebben.

  Nederland is nooit aan de verwerking van het nare verdriet, de zwarte bladzijde van de Slavernij uit de Nederlandse geschiedenis begonnen.

  Sommige Nederlanders weten zo goed het onrecht van andere volken aan te tippen, maar het is moeilijk voor sommige Nederlanders om in te zien welk leed er is gedaan en nog wordt gedaan aan de nakomelingen van slaven uit Suriname en de Antillen door de instandhouding van de Zwarte Piet.

  Gelukkig zijn er ook Nederlanders die zich dat wel realiseren. Gelukkig steeds meer. Daarom denk ik dat het Sinterklaasfeest binnenkort weer over Sinterklaas zal gaan en hij een andere hulp in dienst zal nemen.

  Voor sommige Nederlanders die de nederige zwarte piet in stand willen houden raad ik aan te verhuizen naar Daesh gebied. Daar houden ze slaven en nederigheid in stand.

Geef je reactie