EO volgt wereldreis op windjammer Oosterschelde

De EO zendt deze weel de vierdelige serie Oosterschelde’s Odyssee uit op NPO2. Hierin worden een wereldreis gevolgd van een oude driemaster, van Rotterdam naar Kaapverdië, Brazilië, Kaapstad, Australië, Kaap Hoorn en Antarctica.

Vijf continenten, drie beruchte kapen en ruim 45.000 zeemijlen (80.000 kilometer). In de indrukwekkende EO-serie Oosterschelde’s Odyssee, de wereldreis van een windjammer volgt de kijker kapitein Gerben Nab en zijn bemanning tijdens een wereldreis over woeste wateren en langs prachtige vergezichten, meldt de omroep.

In vier afleveringen leren we zowel de bemanning als de passagiers van de Oosterschelde kennen. Ruim anderhalf jaar leefden kapitein Gerben, stuurman Maarten, matrozen Ben, Jan, Jana en passagiers uit onder andere Nederland, Duitsland, Spanje en Australië op het schip. Doordat elk deel van de reis door een andere cameraman of –vrouw wordt vastgelegd, krijgen we een uniek beeld van het reilen en zeilen op het grootste gerestaureerde zeilschip van Nederland.

De reis is niet zonder risico. Zo moet het schip bijvoorbeeld de gevaarlijke Kaap Hoorn rond en ligt onderweg naar Antarctia een aanvaring met een ijsberg op de loer. Een aanvaring die voor het schip – en daarmee ook haar opvarenden – fataal kan zijn. Toch heeft kapitein Gerben Nab het volste vertrouwen in het bijna honderd jaar oude schip: Het schip heeft haar kracht getoond. Ook onder zeer moeilijke omstandigheden heeft het zich keer op keer bewezen.

28 december 20152 reacties

  • De Oosterschelde een serie van de Evangelische Omroep.Het is de meest amateuristische serie die ik ooit gezien heb. Gisteravond was het schip op weg naar Kaapstad en plotseling was het in de buurt van Australië (verkeerde montage ?) Bij het begin van de serie was er geen touw aan vast te knopen met de onsamenhangende beelden. Bij deze serie zijn tot nu toe geen vakkundige mensen aan het werk geweest. Ook de portretten van de opvarenden en de gasten zijn zeer onzorgvuldig. Bij de Vara maakt één man namelijk Ruben Smit met geringe medewerking van anderen een prachtige documentaire over een reis van af de Duitse grens via onze rivierdelta naar de Noordzee. Subliem hetgeen deze man ons laat zien. Zo moet een documentaire gemaakt worden !
    Dit is het commentaar van Bram Huyser

  • De Oosterschelde. Wat geniet ik van de uitzendingen! Idd. Soms niet erg overzichtelijk, maar de wereld rond varen kun je nou eenmaal niet precies vastleggen. Wat mij betreft mogen er nog meerdere reizen vastgelegd worden. IK ben fan!

Geef je reactie