De ReĆ¼nie over 60 jaar NOS Journaal

Ter gelegenheid van het 60 jarig jubileum van het NOS Journaal ontvangt Patrick Lodiers vandaag in De ReĆ¼nie een tiental makers van het NOS Journaal van toen en nu. Om te bespreken wat er is veranderd: de taal, de snelheid van het nieuws, de manier van presenteren.

Presentatoren als Annechien Steenhuizen, Eugenie Herlaar, Sacha de Boer, Joop van Zijl en Philip Freriks en weerman Erwin Kroll vertellen wat voor hun de meest belangrijke gebeurtenis is waar het NOS Journaal verslag van heeft gedaan.

Zo vertelt cameraman Eric Feijten hoe hij werd gegijzeld in Egypte en ontsnapte aan de dood in Afghanistan. Maar toch was het de tsunami in 2004 die het meeste indruk op hem maakte. Patrick Lodiers gaat met hem terug naar Indonesiƫ, waar een emotionele ontmoeting volgt met Rosita, bewoonster van Atjeh die destijds al haar kinderen verloor.

Eugenie Herlaar vertelt hoe de reacties waren toen zij in 1965 als eerste vrouwelijke nieuwslezer op het scherm kwam. En hoe schatplichtig is Sascha de Boer aan haar, toen zij 30 jaar later werd uitgeroepen tot beste nieuwslezer?

Joop van Zijl stond aan de basis van een andere trend: de anchorman. Hoe was het voor hem om het belangrijkste uithangbord van zoā€™n instituut als het NOS Journaal te zijn? En hoe gaat Annechien Steenhuizen, de anchorwoman van nu om met deze druk?
En welke rol speelt taal bij het Journaal. Taalvirtuoos Philip Freriks maakte er bijna literatuur van. Waarom is nu gekozen voor spreektaal? En dat lopen in het decor, zou Freriks dat hebben gedaan?

Jeroen Wollaars is een journalist van de jonge generatie. Hij laat zien hoe de sociale media en internet het maken van een nieuwsprogramma hebben veranderd. Verslaggever Martijn Bink stond vorig jaar oog in oog met journaalgijzelaar Tarik Z. Hij vertelt wat er die dag precies gebeurde en hoe die gebeurtenis zijn leven heeft beĆÆnvloed.

3 januari 2016Geef je reactie