Pia Dijkstra: Journaal lijkt nu op Hart van Nederland

Het NOS Journaal, dat vandaag 60 jaar bestaat, is bijna dagelijks het best bekeken programma van de dag. Dat betekent ook dat er altijd kritiek is op de nieuwsrubriek.

De kritiek is in de loop der jaren verschoven van ‘saai en degelijk’ naar ‘te veel opleuken en versimpelen’. Ik denk wel eens dat het Hart van Nederland-gevoel wat de overhand lijkt te krijgen, zegt oud nieuwslezer Pia Dijkstra in het AD. Veel naar binnen gericht, met de focus op het binnenlandse nieuws. Er zit weinig buitenlands in waar wij niet direct iets mee te maken hebben.

Collega Astrid Kersseboom ziet het anders: Het ‘gewoner praten’ is toegenomen. Dat zie je overal. Het gaat er om dat we betrouwbaar blijven, maar je moet er ook met plezier naar kunnen kijken. Ik vind ook dat bij ons het buitenland nog steeds ruim aan bod komt. Ook vindt ze niet dat het Journaal populistisch is geworden.

Oud-hoofdredacteur Hans Laroes heeft een andere verklaring voor de kritiek dat het Journaal wordt opgeleukt. Dat is omdat het Journaal miljoenen mensen en dus heel verschillende doelgroepen bedient en soms wel eens – maar heel beperkt – luchtig nieuws brengt. (..) Het Journaal is geen eigendom van de recenserende elite. De nieuwsrubriek van de NOS moet complex nieuws toegankelijk te maken voor grote groepen mensen. Maar toegankelijkheid is iets anders dan versimpeling.

RTL Nieuws-hoofdredacteur Harm Taselaar denkt dat de concurrentie van RTL Nieuws goed is geweest voor het Journaal. Zonder concurrentie vaart niemand wel, zegt hij. Ze zijn nog steeds conservatiever, behoudender dan wij. Dat is geen waardeoordeel, dat is gewoon een andere stijl van hoe je het nieuws brengt.

Zie ook:

  • NOS wil van grijs en stoffig naar snel en eigentijds
  • NOS Journaal strijdt tegen de oude kijker
  • 5 januari 2016    1 reactie

    • Pia Dijkstra en Henny Stoel lijken op Quasimodo. Dom wicht Dijkstra, over huilebalk Stoel maar te zwijgen. Dat deze 2 ooit het nieuws mochten lezen is een raadsel, zij moeten toch echt verborgen talenten gehad hebben.

    Geef je reactie