Hoofdredacteur Journaal vindt RTL Nieuws oppervlakkiger

Het jarige NOS Journaal werd afgelopen zondag in de ReĆ¼nie gefeliciteerd door RTL Nieuws. Toch blijven beide nieuwsrubrieken kemphanen tegenover elkaar.

Nog 7 jaar en dan mogen jullie met pensioen. Yes!, grapte RTL Nieuws hoofdredacteur Harm Taselaar in zijn felicitatie. Toen wij zo’n 26 jaar geleden begonnen, waren jullie eigenlijk een beetje de grote broer. Een broer waar je een beetje tegenop kijkt maar waar je ook een beetje de pest aan hebt. Maar nu zijn we alle twee volwassen geworden en uitgegroeid tot zeer betrouwbare, informatieve programma’s.
Uiteindelijk sluit Taselaar af met: Vergeet het pensioen nog even, ik wens jullie nog een heel erg lang gezond en gelukkig leven.

Een paar dagen eerder zei Marcel Gelauff, hoofdredacteur van het NOS Journaal, dat hij de nieuwsrubriek van RTL4 oppervlakkiger vindt. Dat komt volgens hem doordat het op een commerciƫle zender wordt uitgezonden. In de kern is het grote verschil dat wij een publieke legitimatie hebben en RTL Nieuws onderdeel is van een beursgenoteerde onderneming, zegt hij in de NRC.

RTL is veel meer met een (commercieel interessante) doelgroep bezig waardoor het nieuws ook op een andere manier wordt gebracht. RTL doet het over het algemeen aardser, simpeler en oppervlakkiger. Met minder duiding ook. Dat verschil is de laatste jaren verder toegenomen.

Over zijn eigen NOS Journaal zegt Gerlauff dat dit minder statisch en afstandelijk is geworden. We laten nu veel meer beeld zien. Vroeger lieten we meer autoriteiten en instituties aan het woord. Nu staan we letterlijk tussen de vluchtelingen in.

NOS-directeur
NOS-directeur Jan de Jong komt in het Parool aan het woord over RTL Nieuws. Concurrentie is altijd goed, zegt hij. Volgens hem wordt RTL beter door de concurrentie van NOS. Je houdt elkaar scherp. Ik vind dat een van de problemen in de journalistiek is dat de concurrentie aan het verdwijnen is. (..) De publieke journalistiek staat onder druk door bezuinigingen en commerciƫle journalistiek staat onder druk door marktwerking.

Volgens de directeur is er steeds meer behoefte aan een publieke luis in de pels. De overheid zou, om zichzelf te controleren, moeten hechten aan het journalistieke werk dat Ā­binnen de publieke omroep verricht wordt door de NOS en de andere omroepen om het kwaliteit van het Ā­bestuur enigszins op peil te houden. Dat zijn grote Ā­woorden, dat besef ik heel goed. Maar dat is wel wat ik zie.

Zie ook:

 • RTL Nieuws wil dicht bij de kijker staan
 • Hoofdredacteur RTL Nieuws: Journaal zit in ivoren toren
 • 8 januari 2016  2 reacties

  • Dat is zo ja .

  • Tjonge, wat een verrassende uitspraak!!

  Geef je reactie