RTL Nieuws miste bonnetje Teeven-deal door Erland Galjaard

Nieuwsuur had de scoop over het bonnetje van de Teeven-deal. RTL Nieuws adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein zag deze scoop aan zijn neus voorbijgaan door toedoen van zijn baas.

Een scoop waar ik jaloers op ben, zegt Klein in de Volkskrant. In het rapport van de commissie-Oosting over de Teeven-deal staat dat misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink eerst naar RTL ging met nieuws over de deal. De tipgever wilde Galjaard spreken, maar die had volgens zijn secretaresse geen tijd, zegt Klein.

Of dat echt is gebeurd, heb ik niet gecheckt. Wel weet ik dat Korterink nooit RTL Nieuws heeft benaderd, hij ging naar Nieuwsuur. Dat vindt hij erg jammer. Met de kennis van nu zeg ik: als dit klopt, was het fijn geweest als Erland had gezegd: dit is het verkeerde loket, maar bel onze nieuwsredactie. Mijn neiging is altijd om het gesprek aan te gaan met zo’n tipgever.

Gefrustreerd
Klein schrijft geregeld emotionele columns op de site van RTL Nieuws, ook over privézaken. Ik weet dat sommige journalisten moeite hebben met columns waarin ik mijn privéleven erbij haal. Het is op eieren lopen, maar ik vind het leuk. Die kritiek is ook hopeloos ouderwets. Er werken hier mensen, waarom mag je dat niet terugzien in onze uitingen?

De adjunct-hoofdredacteur maakt zich geregeld boos in zijn columns. Ik denk tamelijk goed na over wat ik doe, een ongeleid projectiel ben ik niet, zegt hij. Wel zit zijn ‘temperament’ hem soms in de weg. Ik wil per se de beste nieuwsrubriek van Nederland maken, maar ik loop tegen grenzen aan. Bijvoorbeeld omdat een ministerie onze WOB-verzoeken tegenwerkt. Je doet je stinkende best en dan geeft zo’n rechter de overheid gelijk. Ik begrijp dat niet, het is gekmakend. Ik kan slecht tegen mijn verlies, dan raak ik gefrustreerd.

Weer incident RTL Nieuws: adjunct liet zich trakteren

8 januari 2016Geef je reactie